Големият победител е ново онлайн приложение, което редуцира времето в

...
Големият победител е ново онлайн приложение, което редуцира времето в
Коментари Харесай

NN България награди ученически концепции за социален бизнес

Големият победител е ново онлайн приложение, което редуцира времето в обществените мрежи

JA България и NN България наградиха спечелилите в осмото издание на националното съревнование " Социални нововъведения ” (Social Innovation Relay). Победители тази година са концепциите на три училищен екипа: онлайн приложение, което ни оказва помощ да използваме по-разумно обществените мрежи и да балансираме времето прекарано в онлайн и офлайн активности; идея за обезпечаване на достъп до лекарства в отдалечени региони на страната; самодейност за преработване на облекла.

На специфична гала, която се организира в офиса на NN България в София, екипите получиха награди и поздравления от мениджмънта на компанията, сътрудник на просветителната организация JA България в провеждането на интернационалното съревнование за четвърта поредна година.

Тази година в " Социални нововъведения " се включиха близо 800 възпитаници от цялата страна, разпределени в 253 тима. В първия стадий на надпреварата учениците разработваха концепция за обществен бизнес, ориентиран към разрешаване на съответен проблем в обществото. Едва 18 тима се класираха за втория кръг, в който получиха опция да работят с наставник от NN България. Ролята на менторите беше да поддържат учениците в задачата да задълбочат и разработят в допълнение своята концепция. 10 от екипите се класираха до третия кръг – народен край, в който опазиха концепцията си, като я презентираха онлайн пред жури.

Международният край на надпреварата ще се организира на 19 юни 2018 година

Финалистите от трите тима бяха наградени от основния изпълнителен шеф на NN България Николай Стойков, и от изпълнителния шеф на Джуниър Ачийвмънт България Милена Стойчева. Двамата поздравиха спечелилите за новаторските хрумвания и триумфа на тимовете им.

Николай Стойков уточни, че NN България се включва в националното съревнование за четвърта поредна година. По време на церемонията JA България връчи признателен плакет на NN България за изключителна поддръжка и съдействие в реализирането на просветителни стратегии по предприемачество, финансова просветеност и умения за работа. Двете организации си партнират от 2015 година.
Освен финансово, компанията интензивно взе участие в планове на организацията с присъединяване на доброволци от NN като ментори, както и спомага при създаване на разнообразно образователно наличие за възпитаници и студенти по тематиките за финансова просветеност. Сред дейните общи планове са: надпреварите за обществени нововъведения и лагера за обществени нововъведения, в които ментори на NN оказват помощ на младежи да работят по обществено значими инициативи; плановете за повишение на финансовата просветеност на студентите в неикономически специалности; както и планът " Практични финанси " за възстановяване на финансовата просветеност на учениците от междинната степен на обучение.

Победителите в националното съревнование " Социални нововъведения " 2018 година

Първо място: Екип: Onlife
Име на концепция: Onlife
Училище: ЧПГТП " Райко Цончев ", гр. Добрич.
Ученическият екип, състоящ се от възпитаници от Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество " Райко Цончев ", гр. Добрич, създава идея за приложение, допринасящо за по-разумното и уравновесено потребление на обществените медии от хората, по метод допускащ им да прекарват повече време със своите фамилии и другари. Продуктът Onlife адресира главно казуса със зависимостта на актуалния човек от обществените мрежи и настъпващото в резултат от нея отчуждение и разпад на най-важните обществени връзки в обществото. Апликацията пресмята времето, което обособените консуматори прекарват в обществените мрежи и като опция на това им предлага информация за редица съответни спортни и културни събития, които се провеждат наоколо до тях, за да насърчи посещаването им взаимно с обичаните хора и като спомагателен резултат да се подобрят и обществените и информационни умения на всички участници.

Второ място: Екип: Creafuture
Име на концепция: Здраве на всички места
Училище: ПГ по превоз и транспортен мениджмънт, гр. Казанлък

Идеята на тим Creafuture произтича от наклонността за обезлюдяване на селските региони, което прави стопански неизгодно да се основават аптеки надалеч от градовете и лишава хората в дребните обитаеми места от достъп до лекарствени средства. Разработената от учениците обществена бизнес концепция е ориентирана към превъзмогване на по този начин описаните предпоставки за обществено изключване посредством създаване на програмен продукт, който систематизира информацията за адресната регистрация на пациенти в селските региони и потребностите им от медикаменти въз основа на обзор при персоналния доктор. Регистрирани в платформата снабдители на лекарствени средства и организациите, предлагащи шофьорски курсове (както частни школи, по този начин и професионални учебни заведения по транспорт), взаимно провеждат доставката на нужните лекарства, като за задачата се употребява частта от образованието, отдадена на извънградско шофиране.

Трето място: Екип Reuser
Име на концепция: Reuser
Училище: ЧПГТП " Райко Цончев ", гр. Добрич

Учениците от екип Reuser насочват своето внимание освен към казуса с неравномерния достъп до богатства в границите на обществото, само че и към тематиките за запазване на околната среда и битката със замърсяването. В основата на тяхната концепция за обществен бизнес е преработването на облекла. Участниците в самодейността ще могат да получат ваучер за отстъпка, чиято стойност подхожда на предадените за преработване облекла. За осъществяване на концепцията учениците са планували механизъм за партньорство сред транспортни компании, компании за преработване на текстил и производителите на облекла.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР