Големият писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн получи отличието на

...
Големият писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн получи отличието на
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн получи Наградата на София

Големият публицист, киносценарист и държавник Анжел Вагенщайн получи оценката на Столична община за своя принос към изкуството на киното в навечерието на 100-годишния си празник. Наградата на София бе връчена в четвъртък вечерта по време на откриването на 26-ия София филм фест от кмета Йорданка Фандъкова.

От името на Вагенщайн наградата получи внучкат му Жаклин. Тя прочете и негово обръщение за признателност. „ Не мога да се освободя от възприятието, че всички ние седим на огромна железопътна гара и още не знаем тъкмо кой трен да хванем. И за какво да крием? На сходна междинна гара, седнало на сиромашкото си куфарче, комплицирано и поуплашено е и българското кино. Както за киното, по този начин и за нашата обич, за нашия живот и нашата орис, за нашата вяра и нашите крушения, няма кой вместо нас да понесе отговорността.

А отговорността е огромна, тъй като смяната във всички сфери ще забуксува, а мечтаният ярък път още веднъж ще се залута и загуби в кьорсукаците на застоя, в случай че политическата и икономическата промяна не бъдат придружени или даже предшествани от нравствено преустрояване с нова канара на личностните полезности, с нови смисли на понятията за персонално достолепие, за независимост на личността, за независимост на убежденията. И тук думата има Негово Величество Изкуството.

Думата има светлият екран в тъмната стая, от който би трябвало да струят истина, разсъдък, добрина, обич към близък, състрадание и възприятие на голяма, боговдъхновена грижа на всеки поотделно за общността и на общността за всеки поотделно. Изкуството може да се развива и процъфтява единствено в изискванията на независимост. Свобода без условия, ангажименти и заклинания! Ерата на нямото кино приключи. Бих желал да имам вяра, че е приключила и ерата на немия кинематографист ", отбелязва Анжел Вагенщайн.

26-ият София филм фест стартира със съпричастност към протичащото се в Украйна.

" Можем ли да честваме, когато на няколкостотин километра от нас се води брутална война, в която всекидневно умират беззащитни, цивилни жители на Украйна, унищожават се жилищни здания, стотици хиляди са принудени да нощуват в бомбоубежища, а други са прокудени от домовете си. Сред тях са дамите и децата на Украйна, които бягат от войната, някои от тях към този момент са в България ", сподели в словото си шефът и основател на София филм фест Стефан Китанов. Песента на квартет " Славей ", с която беше открит фестивалът, е за тях, сподели още той.

" Не можем да бъдем безучастни и да нямаме позиция. Трябва да се обединим и да кажем не на войната, не на лъжата, не на диктатурата, не на разрушенията, не на построяването на нови стени, разделящи хората. Да кажем да - на мира, на интернационалния правов ред, на демокрацията, на съзиданието, на отварянето на нови пътища и хоризонти ", сподели още шефът " София филм фест ".

" Ние сме солидарни с народа на Украйна, част от който са нашите сътрудници и другари от филмовата общественост. Вместо да се радват на плодовете на своя труд, или да творят кино, те са принудени да пазят своите близки, града и страната си. Режисьорът Олег Сенцов за повторно е член на интернационалното жури на " София филм фест " и за повторно няма да бъде дружно с нас. Първия път беше в съветски затвор, в този момент е един от бранителите на своята татковина на фронта. Ние сме с теб, Олег, ние сме с вас, другари ", сподели Стефан Китанов.

" Фестивалите имат доста значима задача и тя е да върне всички нас, феновете, в киносалоните след пандемията. Сигурен съм, че киното победи пандемията. Надявам се, киното да победи и войната, защото то унищожава географски граници ", сподели изпълнителният шеф на Националния кино център (НФЦ) Петър Тодоров.

" Филмите са един от най-красивите способи да разкажеш история. Те, на първо място, ни припомнят, че не сме сами. Винаги по този начин съм усещал нещата, по тази причина боготворя да виждам филми, изключително в най-тежките си моменти ", сподели министърът на културата Атанас Атанасов. " Благодаря на " София филм фест ", че ни подсети това доста значимо нещо - за всички нас в света през днешния ден - че не сме сами. Напомням ви го и аз - не сте сами, не сме сами. Да го напомним и не нашите братя и сестри в Украйна. И да бъдем малко по-благодарни, че имаме опцията да сме тук дружно, да се насладим на това прелестно изкуство ", сподели още министърът.

" В тези сложни времена за хората в Украйна и за всички демократични хора в целия свят, изричам своята съпричастност към тези, които не съумяха да дойдат тук - хората на киното. Които, вместо да се в залите със своята аудитория, през днешния ден пазят своята страна и свободата ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР