Големият мъртъв спътник на Европейската космическа агенция (ESA), ERS-2, е

...
Големият мъртъв спътник на Европейската космическа агенция (ESA), ERS-2, е
Коментари Харесай

Големият мъртъв сателит на ESA ще се разбие на Земята много скоро: какво се знае

Големият мъртъв сателит на Европейската галактическа организация (ESA), ERS-2, е неактивен от 13 години и през това време устойчиво понижава. Учените чакат в края на февруари, а може би и по-рано, този сателит да навлезе в земната атмосфера, да се разпадне на части, някои от тях да изгорят, а други да доближат повърхността на планетата. Но това ще е неконтролирано втурване, защото горивото на спътника от дълго време е свършило.

Сателитът ERS-2 излезе в орбита през април 1995 година и приключи работата си през септември 2011 година Според учени от ESA това е най-иновативният галактически транспортен съд за проучване на Земята, изстрелван в миналото в космоса от Европейската галактическа организация, написа Space. Когато влезе в орбита, тежестта на спътника беше 2516 кг, само че в този момент, когато към този момент няма гориво на борда, спътникът тежи 2294 кг.

Сателитът остана без гориво по време на подготовката за края на задачата си през август 2011 година След това учените задействаха моторите на спътника ERS-2 няколко десетки пъти, с цел да го смъкват от надморска височина от 785 км до надморска височина от почти 573 км. Това беше направено, с цел да се понижи рискът от конфликт на мъртвото транспортно средство с други спътници или галактически боклуци. Това също по този начин подсигурява, че през идващите 15 години спътникът бързо ще навлезе в земната атмосфера.

Според ESA галактически парчета с сходно тегло в действителност падат в земната атмосфера и изгарят приблизително на всеки 2 седмици. Но през последните 3 години имаше случаи на неконтролируемо рухване на по-големи обекти на Земята. Например един път през 2021 година и два пъти през 2022 година това направи 23-тонната китайска ракета притежател Long March 5, която изведе в орбита модули на китайската галактическа станция Tiangong.

След 13 години напразно циркулиране към Земята спътникът ERS-2 към този момент е задоволително ниско, с цел да навлезе бързо в земната атмосфера в близко бъдеще. Засега учените не могат да кажат тъкмо по кое време ще се случи това, само че считат, че рухването ще се случи или в средата на февруари, или в края на този месец. Очаква се той да се разпадне на части на височина 80 км, част от тях да изгорят, а част да доближат повърхността на планетата. Но най-вероятно тези парчета ще паднат в океана.

Учените споделят, че даже в случай че дребни фрагменти от спътника паднат на сушата, няма потребност да се притеснявате за това, тъй като те няма да съдържат токсични или радиоактивни субстанции. Освен това е малко евентуално тези парчета да ударят хора, тъй като този късмет се прави оценка на 1 на 100 милиарда Учените споделят, че рискът да бъдете ударени от гръмотевица е 65 000 пъти по-висок.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР