Големите търговски вериги, работещи в България с пазарен дял от

...
Големите търговски вериги, работещи в България с пазарен дял от
Коментари Харесай

По-малко клиенти, пазар набързо и по списък в пандемията

Големите търговски вериги, работещи в България с пазарен дял от над 30%, регистрират над 23% междинен спад на броя на клиентите в границите на първите шест месеца на 2020 година. Отливът на потребителите варира сред 10% и 50% за другите вериги за другите интервали на рецесията, провокирана от ковид. По-малкият брой клиенти и затварянето на част от магазините са довели и до спад на оборотите от приблизително 11%.Това демонстрират систематизираните резултати от анкета на тематика " Как карантината повлия на модерната търговия? “, в която са взели участие осем от членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) - Аванти, " Била ", " Дайхман ", " Кауфланд ", Лидл ", " Бриколаж ", Фантастико и Хиполенд.

По време на рецесията, провокирана от Covid-19 българите са пазарували главно артикули от първа нужда на положителни цени като храни, варива и консерви, хигиенични материали и артикули на промоция.

При питателните вериги, чиито магазини работиха по време на рецесията, отливът на клиенти варират сред 10% и 50% или приблизително - малко над 16%. Това намаляване се дължи главно на устрема на хората по-рядко да посещават публични места и на въведените ограничавания на броя на пазаруващите в магазините. По време на изключителното състояние оборотът на някои от питателните вериги е понижен минимално, при други е 5-10%. В началото на рецесията, при презапасяването със артикули, са били регистрирани растежи на оборотите, които са били последвани от по-съществени спадове в интервала април-май.

При трите нехранителни вериги, които по време на карантината затвориха 36 от своите 59 магазина, понижението на броя на клиентите е приблизително с малко над 30%. Най-голям спад на посетителите регистрира " Дайхман " – 50% поради затварянето на 19 от 21 обекта, оборотите са намалели с над 30%. Най-големите спадове са били регистрирани при " Хиполенд “ и " Дайхман ", заради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски артикули, дрехи и обувки.

Друга смяна на потребителските привички е обвързвана с извършването на покупки по авансово готови описи, за да се прекарва по-малко време в магазините, и покупката на повече артикули. В бранш " Направи си самичък " хората са проучвали продуктите онлайн и са посещавали комерсиалния обект, с цел да видят и тестват на място съответни артикули.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР