Големите световни компании - всяка в своята област - обикновено

...
Големите световни компании - всяка в своята област - обикновено
Коментари Харесай

Компанията, поставила си цел да стане лидер в устойчивото пренасяне на товари

Големите международни компании - всяка в своята област - нормално са водещи във връзка с въвеждането на нови и зелени технологии и практики. Това е изключително значимо за браншове като превоза и логистиката, които, от една страна, са витално значими за стопанската система, а въпреки това - генерират огромен дял от въглеродните излъчвания.

Финлaндcĸaтa ĸoмпaния " Kapгoтeĸ " (Саrgоtес), която има офис и в София, e глoбaлeн лидep в пpeдocтaвянeтo нa виcoĸoтexнoлoгични ycлyги и peшeния зa oбpaбoтĸa нa тoвapи. " Карготек " е един от главните снабдители в света на автоматизирани решения, предоставящи съоръжение за обработка и преместване на товари по вода, на пристанищата и по пътя.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Koмпaниятa цeлeнacoчeнo paбoти зa пocтигaнe нa въглepoднa нeyтpaлнocт и има за съществена цел да се трансформира в водач при устойчивото преместване на артикули и товари. Със своите бизнес посоки -Kalmar, MacGregor и Hiab - " Карготек " има неповторима пазарна позиция и благоприятни условия да усъвършенства световните товарни потоци, като по този метод основава устойчива добавена стойност за потребителите и за клиентите си.

През 2020 година " Карготек " пое ангажимент да понижи излъчванията по цялата верига на доставки и от продуктите си с 50%, както и да реализира въглеродна индиферентност в личните си интервенции до 2030 година.

" Карготек " ce пpиcъeдини ĸъм oбщaтa цeл нa Глoбaлния дoгoвop нa OOH - дa ce oгpaничи пoвишaвaнeтo нa глoбaлнaтa тeмпepaтypa c 1,5 гpaдyca (по Целзий), cпpямo пpeдиндycтpиaлнитe вpeмeнa.

Интересно е да разберем за какво задачата е тъкмо 1,5 градуса? За коментар по въпроса, се обърнахме към Калина Иванова, Одитор " Устойчиво развиване " в " Карготек България ".

" От индустриалната гражданска война насам, междинната световна температура се е повишила с към 1 градус. Важно е да ограничим повишението на температурата до 1,5 ° C, с цел да избегнем пагубните последици върху планетата. Разликата сред 1,5 ° C и 2 ° C в действителност е много забележителна ", уточни Калина Иванова.

Тя даде образец, че съгласно проучванията на междуправителствения панел на Организация на обединените нации за климатичните промени, при повишаване от 1,5 ° C, към 70% от кораловите рифове ще загинат, до момента в който при 2 ° C на процедура те ще изчезнат напълно. Честотата и интензивността на сушите, бурите и рисковите метеорологични събития е доста по-голяма при покачването от 2 ° C, съпоставено с 1,5 ° C. " Затова е от решаващо значение допустимо най-бързо фирмите да стартират прехода към нисковъглеродни действия и доста понижаване на излъчванията си ", акцентира Иванова.

" Целите на " Карготек " за понижаване на излъчванията и задържане на температурата до 1,5 градуса са доказани от самодейността за научно обосновани цели (Science Based Targets initiative) и, с цел да поддържа тактиката на компанията за постигането им, през 2021 година бе основана програмата " Мисия климат ". Тя се концентрира върху намаляването на излъчванията във всичките три посоки - доставчиците, личните интервенции и продуктите ", сподели Одиторът " Устойчиво развиване " в " Карготек България " пред Money.bg.
 Калина Иванова, Одитор
Източник:

Калина Иванова, Одитор "Устойчиво развиване " в "Карготек България "

Стратегия за стабилно развиване

Бизнес тактиката на " Карготек " върви ръка за ръка със тактиката за стабилно развиване и правилата на кръговата стопанска система. В основите на тактиката на компанията в идващите 2 години са устойчивото развиване и растежът на бизнеса.

Двете се допълват, като в бизнес тактиката акцентът е върху електрификацията, автоматизацията, дигитализацията и роботизацията.

В основата на тактиката за стабилно развиване са намаляването на въглеродните излъчвания и даването на екологично дейно съоръжение на клиентите.

" Чрез продуктите на " Карготек ", които усъвършенстват потоците на товари, компанията има неповторимата опция да подкрепя прехода към резистентност, както на своите клиенти, по този начин и на цялата транспортна промишленост. Това е чудесна бизнес опция за " Карготек ", като в същото време с това компанията способства за намаляването на резултатите от световното стопляне и подкрепя опазването на околната среда ", уточни Калина Иванова.

Примери от практиката

Целта на " Карготек " към 2024 година е да понижи излъчванията си с един милион тона - това включва излъчванията, идващи от доставчиците, личните интервенции и продуктите. А какво значи това на процедура?

1 милион тона излъчвания по-малко е еквивалента на:

премахването на 435 000 автомобила от пътя за една година;

спестяването на 372 000 литра дизел;

въглеродният отпечатък на към 150 000 души от Европейския съюз, или град с размера на Стара Загора или Русе.

Помолена да разяснява дейностите, посредством които водачът в логистиката в международен мащаб възнамерява да реализира намаляването на излъчванията , Калина Иванова уточни, че дейностите са свързани с електрификацията на продуктите, енергийната успеваемост, оптимизацията и дигитализацията на товарните потоци, и са в тясно съдействие с доставчиците на " Карготек ".

Одиторът " Устойчиво развиване " изясни за Money.bg, че в региона на личните интервенции главните източници на излъчвания са електрическата енергия и горивата които се употребяват в процесите на произвеждане, както и за отоплението и действието на оборудванията. За да се изградят устойчиви интервенции в бъдеще, фокусът на напъните на компанията е точно в тези области. Към момента към 47% от електрическата енергия в организацията идва от възобновими източници, също така се организират редица начинания за възстановяване на енергийната успеваемост и понижаване на потреблението.

Целта е , преди всичко, реализиране на енергийна успеваемост и усъвършенстване на употребяваната сила, а след това снабдяване на останалата нужна електрическа енергия от възобновими източници към 2030 година, сподели Калина Иванова.

По думите й, с цел да се оправи с излъчванията, идващи от горивата, употребявани в автопарка, компанията възобновява политиката си за закупуване на транспортни средства, която предизвиква избора на електрически или хибридни коли.
 Финландската
Транспортът генерира ¼ от парниковите газове в Европейски Съюз. А тази компания е намерила ефикасен метод по какъв начин да ги понижи

Какви са " зелените " упоритости на световния водач в даването на високотехнологични услуги и решения за обработка на товари

По отношение на офисите и оборудванията си , " Карготек " ползва устойчиви практики, като преработване и разделно изхвърляне на отпадъците, даване на станции за зареждане на електрически автомобили, паркинги за колела.

Прилага се също по този начин, политика на отдалечена работа на чиновниците, както и разнообразни практики за корпоративна обществена отговорност - поддръжка на локалните общности посредством дарения, залесяване и запазване на околната среда в страните, в които финландската " Карготек " оперира.

Но, както се споделя, това не е всичко. " Обединени към концепцията за битка с климатичните промени, вътре в компанията се образува неофициална общественост наречена " Ентусиасти за климата ", описа Калина Иванова. " Тази общественост сплотява разнообразни хора, които споделят своя опит по въпроси, свързани с електрификацията, развойната активност и продажбите, оценката на виталния цикъл на продуктите, както и опита си по какъв начин да бъдем устойчиви в всекидневието. По този метод всеки един чиновник би могъл да взе участие непринудено и да споделя своите хрумвания, както и да усъвършенства знанията си в областта на устойчивото развиване ", добави Иванова.

Така, със своята цел да се трансформира в водач при устойчивото преместване на товари , посредством своите еко артикули и решения, " Карготек " се стреми да минимизира отрицателните последици от личните си действия и в същото време да има позитивното влияние върху обществото и планетата.

Калина Иванова работи като Одитор " Устойчиво развиване " в " Карготек България " от 2018 година насам. Основните действия, за които е виновна, са свързани с пресмятането на въглеродните излъчвания, произлизащи от интервенциите на компанията, външното им рапортуване, както и провеждането на интензивности, свързани с намаляването на въглеродния отпечатък в границите на личната активност на компанията. От 2021 година насам оглавява направлението за реализиране на въглеродна индиферентност в личните действия на компанията.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР