Големите супермаркети задължително ще трябва да поддържат наличност на продуктите

...
Големите супермаркети задължително ще трябва да поддържат наличност на продуктите
Коментари Харесай

70-80% надценка на хранителни продукти по веригите

Големите супермаркети наложително ще би трябвало да поддържат наличност на продуктите с дребна надценка до 10%, или ще ги грозят солени санкции. Това увери в студиото на NOVA министърът на стопанската система Никола Стоянов, макар че призна – мярката е антипазарна.
Равносметката на страната след инспекциите
по щандовете в последните месеци демонстрира надценка от 70-80% и то всеобщо. Затова и на 7 април властта предложи нов законопроект, съгласно който най-големите вериги за хранителни артикули ще би трябвало да дефинират по един представител от общо 17 продукта от първа нужда. Надценката за него би трябвало да е под тавана от 10%. Този артикул наложително ще би трябвало да е разполагаем на рафта.
Не стихва недоволството измежду редица специалисти,
че препоръчаната мярка е освен антипазарна, а и ще изкриви пазара. Докато влезе в действие пък, търговците към този момент ще са вдигнали задоволително цените. Ако новите 240 депутати дадат зелена светлина на концепцията на министър Стоянов, то новите правила за питателните вериги с над 30 милиона лв. оборот ще важат за интервал от 6 месеца.
Те ще засягат по 1 продукт от общо 17 продуктови групи.
Ако наличността от съответния артикул свърши, да вземем за пример на яйца М, те ще могат да трансферират тази надценка върху идващия най-евтин артикул в категорията “, разясни икономическият министър. Има и санкции, планувани за липса на наличия. Така за всеки консуматор на щанда в огромните супермаркети ще има най-малко един артикул от тип в дребната потребителска кошница,
който да е по джоба му.
Икономисти обаче се възпротивиха против това страната да се меси на пазара.

„ Когато питателните вериги се опитваш да ги притискаш по този начин и да им вменяваш какви количества би трябвало да задържат, кой артикул кой да е на каква цена – тогава се понижава конкуренцията, изкривява се пазарът ”, счита икономистът Кузман Илиев.
Според сътрудника му Преслав Райков
министърът на стопанската система знае, че това е „ тотално неверна политика ”. Никола Стоянов обаче отвърна.

„ Ние разбираме, че това е антипазарна мярка, което вършим, само че концепцията е в действителност минимално да се намесим на пазара. В продуктови групи като кашкавал, мляко, сирене – там има в огромните магазини по 20 и повече продукта.
Това, че един от тях ще е с трайно ниска
надценка и добра цена, няма да засегне самия бизнес на търговците ”, безапелационен е отрасловият министър.

Икономистите и Никола Стоянов задочно сблъскаха позиции и по тематиката за бюджетната рамка, която следва да бъде импортирана за разглеждане от 49-ия парламент в последните дни на април.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР