Големите сочни резени диня са неизменна част от лятната трапеза

...
Големите сочни резени диня са неизменна част от лятната трапеза
Коментари Харесай

Пет причини да ядем диня

Големите сочни резени любеница са неизменима част от лятната софра - с изключение на, че е идеална за похапване в най-горещите дни, динята е и доста потребна за здравето, припомнят проучвания, представени от National Geographic.

1. Успокоява претрупаните мускули

Според изследване, оповестено в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от любеница преди тежка подготовка оказва помощ за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на идващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - незаменима аминокиселина, която оказва помощ за разпределяне на кръвоносните съдове и усъвършенства кръвообращението.

Участниците в проучването получили по 500 мл - един път естествен сок от любеница, един път сок от любеница, обогатен с спомагателен цитрулин и трети път плацебо напитка - един час преди тренировки. Естественият сок от любеница се оказал също толкоз ефикасен, колкото и обогатеният. Освен това учените открили, че чревните кафези всмукват повече цитрулин от динята, в сравнение с от добавките, съдържащи цитрулин - изключително когато сокът не е пастьоризиран.

2. Полезна е за сърцето

Сърдечносъдовото здраве при дами след менопаузата се е подобрило, откакто в продължение на 6 седмици са приемали дестилат от любеница под формата на хранителни добавки, съдържащи цитрулин и аргинин - това сочи проучване, оповестено при започване на годината от Артуро Фигероа, физиолог от Държавния университет във Флорида. В друго изследване той показва, че същите добавки облекчават високото кръвно налягане при хора на междинна възраст с наднормено тегло.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР