Големите сили, партии излъчват гравитация, докато при малките партии трябва

...
Големите сили, партии излъчват гравитация, докато при малките партии трябва
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Конституцията не е договор между самоубийци

" Големите сили, партии излъчват гравитация, до момента в който при дребните партии би трябвало да се вършат огромни пазарлъци, с цел да се стигне до решения. Затова и мандатът е без период. Не можем да оставим обществото да живее в неустановеност. Конституцията не е контракт сред самоубийци, тя би трябвало да служи на обществото.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет проф. Пламен Киров.

" Президентът няма период за мандата, само че би трябвало да извърши Конституцията и да разпусне Народното събрание, както и да насрочи изборите в неделен ден. Това би трябвало да съобрази Румен Радев ", счита още той.

" Президентът споделя, че би трябвало да бъде спазена Конституцията. Депутатите имаха доста време, с цел да вземат значимите решения, само че не го направиха, както е казусът и с КЕВР. Председателят на КЕВР да се окаже нелигитимен, не е добре. КЕВР ще има началник и това ще е Иван Иванов, това е ясно ", безапелационен е той.

" Спазвайки Конституцията, Радев не може да бъде упрекван в нищо. Миналата година те върнаха мандата на 13-я ден. Най-вероятно след приключването на тази сага с третия мандат, Конституционния съд ще влезе в роля. Според мен не е неточност два пъти поред да дава мандата на Българска социалистическа партия, само че този път чашата ще бъде прелята ". съобщи Киров.

" В последна сметка би трябвало да извървим процедурата по Конституция, другото няма значение, нито междуличностните спорове, нито страстите посред им ", сподели професорът.

" В президентството работят съществени хора и мисля, че няма да има проблем да сформират длъжностен кабинет. Има доста съществени рецесии, които късото ръководство на държавното управление не съумя да овладее. Това беше единственото държавно управление, което си отиде с избор на съмнение ", добави още Киров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР