Големите схеми за укриване и избягване на данъци са стрували

...
Големите схеми за укриване и избягване на данъци са стрували
Коментари Харесай

Разкритие: Схеми за данъчни измами са ощетили правителствата с най-малко 141 млрд.евро

Големите схеми за укриване и отбягване на налози са коствали на държавните управления към 150 милиарда евро под формата на пропуснати доходи, демонстрира изследване.

Така наречените cum-cum и cum-ex схеми са основани, с цел да се възползват от слабостите в националните данъчни закони. Те се ползват за заплащанията или дивидентите, които компаниите изплащат на акционерите.

Новите числа са изчислени от екип от специалисти в Университета в Манхайм в партньорство с немската група с нестопанска цел „ Correctiv “, оповестява Би Би Си.

Данни от изтекли документи и от хора, взели участие в машинациите, сочат, че схемите с налози във Англия са нанесли загуби евентуално в размер на милиарди лири.

Изследването е част от взаимно следствие, извършено от редакции по целия свят, координирано от „ Correctiv “, известно като CumEx Files 2.0. То хвърля нова светлина върху разрастващия се скандал, който за пръв път стана публично притежание през 2018 година
 Петима отиват на съд за данъчни измами за над 22 млн. лева Петима отиват на съд за данъчни измами за над 22 млн. лева
Спецпрокуратурата внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против петима души за присъединяване в проведена незаконна група....

Така наречените cum-ex покупко-продажби са преводи, при които акциите се продават от един вложител на различен директно преди изплащането на дял (cum), само че се доставят по-късно (ex-dividend). Тази тактичност създаваше комплициране по отношение на това кой е имал акциите сега на погашение на дивидента. Тя разрешава и на двете страни да претендират за отстъпки от налога при източника - налог, който е бил заплатен единствено един път, при издаването на дивидента. Тази процедура става известна в Германия при започване на века и продължава до 2012 година, когато законът е изменен. Тя се популяризира и в други страни като Дания, Франция, Белгия, Италия и Австрия.

В Германия прокурорите са почнали вълна от наказателни преследвания. Няколко лица към този момент са приети за отговорни в укриване на налози. В момента се проверяват към 1000 души, в това число младши и върховен банков личен състав, юристи и брокери. Списък, с който се е сдобила проверяващата стратегия " Панорама " на немската телевизия ARD, съдържа имената на повече от 700 от проверяваните лица, за 134 от които е известно, че са жители на Обединеното кралство.

Дивиденти в чужбина

Въпреки че Лондон е необятно разпознат като мястото, където са били замислени доста тактики за търговия с кумулативни експозиции, английската хазна не е била цел - тъй като дивидентите тук не подлежат на облагане с налог при източника. Но документите демонстрират, че банкерите са били в положение да правят свързани покупко-продажби, с цел да генерират облаги за сметка на английските данъкоплатци.

Сложната система е разчитала на по този начин наречените " създадени задгранични дивиденти " (MODs) - заплащания, осъществявани сред страните, участващи в по този начин наречените къси продажби на взети назаем акции в задгранични компании. Тя разрешава на вложителите да генерират отговорности, които са могли да бъдат обезщетени с немски данъчни заеми, и в същото време да генерират заем за сметка на налозите в Обединеното кралство.
 ОЛАФ проверява китайска скица за данъчни измами ОЛАФ проверява китайска скица за данъчни измами
Европейският съюз и италианските управляващи проверяват съмнения за огромна данъчна машинация, осъществявана от китайски групи, които внасят 100...

Друг осведомител съобщи пред Би Би Си, че " това не са били дребни покупко-продажби " и че практиката " би трябвало да е била употребена в забележителен мащаб ".

Скандалът

Смята се, че Cum-ex е коствал на държавните управления близо 10 милиарда евро. Но съгласно откриватели от Университета в Манхайм тази сума е по-малка от загубите, произлизащи от друга дългогодишна форма на дивидентен арбитраж, известна като cum-cum. Тази тактика се ползва в страни, в които локалните и задграничните вложители се третират по друг метод за данъчни цели. Чуждестранен вложител продава или дава назаем акции директно преди изплащането на дивидента на втори вложител, пребиваващ в страната, в която компанията е записана. Втората страна може да претендира за данъчен заем за дивиденти, който не би бил разполагаем на задграничния вложител. След това акциите могат да бъдат върнати на първичния притежател и изгодите да бъдат споделени.

Екипът от Манхайм е пресметнал, че сред 2000 и 2020 година тази процедура е коствала на 10 държавни управления, сред които Германия, Испания, Франция и Съединени американски щати, общо 141 милиарда евро. Той дефинира тази оценка като " доста консервативна ".

Не е толкоз ясно обаче дали тези загуби ще доведат до правосъдно гонене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР