Големите кучета могат да донесат много радост на семейството. Разбира

...
Големите кучета могат да донесат много радост на семейството. Разбира
Коментари Харесай

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Големите кучета могат да донесат доста наслада на фамилията. Разбира се, и по-едрите породи, както всички останали кучета, имат своите плюсове и минуси.

Към позитивните страни може да отбележим невероятния им темперамент – вярно възпитаните едри кучета са нежни, добродушни и лоялни същества. Те относително елементарно се подават на образование и не се нуждаят от доста физически извършения. По отношение на минусите, може да включим огромния разход за храна на животното, както и обстоятелството, че едрите кучета като предписание имат по-кратък живот, спрямо дребните си събратя.

Въпреки тези дефекти и известността на дребните породи, доста хора избират да имат в дома си по-едро куче, което освен е правилен и добър другар на цялото семейство, само че и благонадежден надзирател на дома. Представяме ви първата част от листата с най-едрите породи кучета.

10. Руски черен териер

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Порода, основана в някогашния Съюз на съветските социалистически републики в средата на предишния век след кръстоската на няколко породи кучета. Използван е най-много като куче-пазач и полицейско куче. Средното тегло на мъжките е 50-60 кг, височината им 72-78 см. При женските тежестта е 45-50 кг, а височина 68-74 см. Руският черен териер доближава зрялост едвам на 2 години. Този факт би трябвало да се регистрира при образованието на кучетата от тази порода. Кучето обича да получава милувки и внимание от страна на своите стопани.

9. Анатолийска овчарка (Анатолийски карабаш)

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Това куче наподобява в действителност страховито, само че в действителност е отзивчиво към хората и лоялно към стопаните си. За породата се твърди, че съществува от 1000 година пр.н.е. Смятат се за едни от най-хубавите „ служебни “ породи в света. Теглото им варира от 40 до 65 кг. Анатолийските овчарки са доста предани, послушни и енергични. Те обичат децата, умни са и елементарно се поддават на образование.

8. Комондор (Унгарска овчарка)

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Голяма порода пастирски кучета, известни с необичайния си външен тип. Неговото тяло е покрито с дълга бяла четина, завършена на фитили. Средният растеж на мъжките е 70-80 см, а на женските – 65-70 см. Теглото на мъжките варира от 50 до 60 кг, а на женските от 40 до 50 кг. Комондорите са уравновесени кучета, употребявани най-вече като пазачи. Много гальовни и предани, тези кучета се приспособяват към градската среда без особени усложнения.

7. Пиринейско планинско куче

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Родината на породата е Франция. В продължение на стотици години овчарите ги употребили да пазят стадата им по стръмните скатове на Пиренеите. Тези нежни, интелигентни и добродушни кучета имат здрава структура и грациозен външен тип. При мъжките растежът варира сред 70 и 81 см, а тежестта е 41- 60 кг.

6. Монголска овчарка (Хотошо)

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

От години кучетата от тази порода съжителстват с монасите от будистките манастири, охраняват стадата от наедрял рогат добитък, камили или овце. Често тези кучета са употребявали и при лов. В наши дни монголската овчарка се употребява най-вече като куче-пазач, само че е обучавана и за присъединяване в акции по издирването на хора при спешни обстановки. Теглото на мъжките екземпляри варира от 45 до 70 кг.

5. Кавказка овчарка

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Една от най-старите породи кучета, зародени в Кавказ. Представителите на тази порода се характеризират със мощната си костна структура и размера си. Ръстът, според от пола на животното, варира от 64 до 75 см, а тежестта: 45-90 кг. Кавказката овчарка е решителна и смела, в това време е недоверчива към непознати. Породата се отличава със своята физическа устойчивост и бързата акомодация към всевъзможни климатични условия.

4. Кувас

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Стара порода кучета-пазачи с маджарски генезис. През Средновековието породата била на такава респект, че единствено кралските особи и техните придворни имали право да отглеждат тези кучета. Теглото на мъжките може да доближи 90 кг, а на женските 68 кг. Кувас са мощни, смели и доста лесни за развъждане кучета.

3. Ирландски вълкодав

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Големи ловни кучета, чиито генезис евентуално е резултат от кръстоска сред кучетата, донесени в Ирландия от келтсктите нашественици и остарели локални породи. Ирландският вълкодав е най-едрата хрътка в света. Според стандартите, минималната им височина би трябвало да е 79 см за мъжките и 71 см за женските. Минималното им тегло надлежно е 54,5 кг за мъжките и 40.5 кг за женските представители на породата. Въпреки внушителните си размери, по природа ирландският вълкодав е безшумно и умерено животно. Чудесно се схваща с деца.

2. Неаполитански мастиф

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Също доста остаряла порода кучета, която се развива в италианската област Неапол, откъдето и името на породата. От епохи те са употребявани като кучета-пазачи. Неаполитанският мастиф има груба на тип конструкция. Теглото на мъжките варира сред 60 и 70 кг, на женските от 50 до 60 кг. Освен положителни пазачи, представителите на тази порода се отличават със своята палавост и благосклонен темперамент.

1. Средноазиатска овчарка

 10-те най-едри породи кучета (част 1)

Наричана още Алабай, тази порода се среща още в древността в Централна Азия. Теглото на мъжките може да доближи 80 кг. Кучетата от тази порода се оправят чудесно с защитата на дома. Въпреки че алабаят наподобява муден, муден и доста спокоен, в действителност тези кучета имат избухлив темперамент, мускулесто тяло и отлични реакции.

Вижте тук част 2

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР