Големите идеи се раждат съвсем случайно. Така се случва и

...
Големите идеи се раждат съвсем случайно. Така се случва и
Коментари Харесай

Играта ражда светлина: Playground Energy променя правилата

Големите хрумвания се раждат напълно инцидентно. Така се случва и с българската Playground Energy – компания за детски играчки, които светят в резултат на кинетичната сила, която генерират малчуганите, до момента в който играят. Всичко стартира през 2012 година в столично заведения, където двама дългогодишни другари се чудят няма ли метод по какъв начин в резултат на тяхната кинетична сила, която генерират, до момента в който се поклащат на столовете, да се зареди батерията на мобилните им телефони.

Идеята ни претърпя доста метаморфози. Знаехме, че тази концепция ще работи единствено на открити пространства, където се генерира доста сила. Първоначално мислехме да пускаме интернет на площадките. Но за какво да лишаваме вниманието на децата от играта? “, споделя Христо Алексиев пред Economic.bg.

Затова дружно със своя сътрудник Илиан Милинов вземат решение, че е по-добре да подтикват децата колкото се може повече време да прекарват в игра, създавайки играчки, които светят все по-силно, колкото повече биват употребявани.

За задачата в самите уреди има генератор, който създава ток в минимални количества и кара съответната играчка да свети, до момента в който децата играят на нея.

Ние мотивираме децата да играят повече на детските площадки, създавайки им нови прекарвания, които те не са виждали до момента и стимулирайки ги по този метод да бъдат физически по-активни. Колкото повече се люлеят, толкоз повече светлина излиза от оборудванията “, споделя Алексиев.


Производство
Съоръженията се сглобяват в дребна индустриална база в София. Всички нужни елементи – от болтовете до генератора – се създават за Playground Energy по поръчка от други български поддоставчици.

Нямаме финансовите средства, с цел да организираме цялото произвеждане. И всяка една част от играчката да е създадена при нас. Затова по наша поръчка няколко заводи в България създават избрани съставни елементи и ние ги сглобяваме в крайното произведение “, прецизира Христо.

Те се дефинират като разрастваща се компания, която много мъчно е съумяла да преживее Коронавирус. Сегашната геополитическа конюнктура също не е изключително удобна за тях. Но все пак те са съумели да излязат и на интернационалния пазар. В 30 страни по света има детски площадки, за които Playground Energy обезпечава оборудванията. Сред тях са Гърция, Абу Даби, Люксембург, Австрия, Италия, Словения, Дубай и други

Христо споделя, че през цялото време двамата с Илиан са били сигурни, че желаят да продават в чужбина. И до ден сегашен продажбите им в България са под един %.

„ Наистина доста малко продаваме в България. Ние работим в областта на обществените пространства, където най-често най-големият клиент са общини или страна, има и частни поръчки, само че в множеството случаи са държавно-общински. Тъй като на тези пазари не е елементарно да се пробие, ние търсим локални дистрибутори, които продават нашата стока там “, споделя Алексиев.



Той прецизира, че в България към момента когато приказваме за план, който да бъде осъществен в дадена община, главният аршин при публичните поръчки е „ най-ниска цена “. „ А ние никога не сме най-евтината алтернатива “.

Смятаме, че за артикули като нашия в България има пазар, само че той узрява доста постепенно. Интересното е, че последните две – три години много общински детски градини, дребни обитаеми места, села, се обръщат към нас. Но там приказваме най-често за директорки, които милеят за децата и желаят най-хубавото. Търсят с месеци финансиране и най-после се обаждат “.
Състезание
Освен стъпването на нови пазари, компанията възнамерява и усъвършенстване на продуктите си. Но и нещо друго... двамата бизнесмени имат предпочитание да трансфорат играта на техните площадки в международно съревнование сред децата.

Започнахме да произвеждаме произведения, при които част от силата се употребява за събиране на данни за това какъв брой дълго се употребява даденото оборудване. Тази информация се събира от всички страни и се пресъздава на една интерактивна карта “, споделя Христо.

По този метод екипът желае да накара децата освен да играят повече на открито, само че и да се усещат като част от един огромен колектив. „ Обикновено на една площадка играят децата от един блок или регион, по този начин може да играете дружно с хора от другия завършек на света “, споделя Алексиев.

Желанието на Христо и Илиан е посредством този тип виртуално съревнование да накарат още повече деца да излязат от домовете си. Интерактивната карта ще бъде качена на уеб страницата на компанията. За момента има един пилотен план, където се тестват новите уреди. До няколко месеца ще има такива и в Гърция, след което ще бъде задействана картата към този момент за всички.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР