Големите Господски празници (посветени на Господ Иисус Христос) имат предпразненства

...
Големите Господски празници (посветени на Господ Иисус Христос) имат предпразненства
Коментари Харесай

От днес започва поръсването със светена вода на домовете на християните,

Големите Господски празници (посветени на Господ Иисус Христос) имат предпразненства и попразненства, т.е. подготовка за празника и последователното му " изпращане ". Така и Богоявление (празник на Христовото кръщение от свети Йоан Кръстител и на явяването на трите лица на Света Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух) има свое предпразненство през днешния ден.

Богослуженията са особени освен по наличие, само че и по градежа си, а най-после се прави и огромен (велик) Богоявленски водосвет, какъвто се прави и на самия ден Богоявление.

От през днешния ден стартира и поръсването със светена вода на домовете на християните, което се приема като Божие благословение за живеещите в тях. Денят е постен за всички вярващи, защото постът, молитвата и покаянието са главните съставки на православния нравствен живот.

Преподобната Синклитикия, основателка на един от първите женски манастири в Египет, живяла през ІV век. Била мъдра жена и задълбочена наставница в духовния живот. От нея са непокътнати редица нравоучителни фрази. Произлизала от знатно семейство, което се преселило от Македония в Александрия. Когато родителите й умряли, Синклитикия раздала на бедните огромното си завещание и почнала да живее като подвижница дружно със сляпата си сестра. Непрестанно се молила, изучавала Свещеното Писание и се учила да прогонва от себе си всяка неприятна мисъл.

Нейният богоугоден живот и високият й образец скоро събрали към тях доста благочестиви дами, които желали да се управляват в духовните си желания от препоръките на Синклитикия. Монахините се учили от нейните директиви и още повече от безапелационния й образец да обичат Бог и своите ближни, да понасят с самообладание несгоди и премеждия. Никога не я чули да се оплаче или да възроптае, когато заболяла от тежка болест. Починала в дълбока напреднала възраст.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР