Големите горещини у нас ще се задържат поне до 12-13

...
Големите горещини у нас ще се задържат поне до 12-13
Коментари Харесай

Екстремните горещини ще са поне до 12-13 август |

Големите горещини у нас ще се задържат най-малко до 12-13 август, предвижда климатологът проф. Георги Рачев в изявление за Българска телеграфна агенция.

Още през днешния ден и на следващия ден ще има регистрирани над 40 градуса, само че няма да се стигне до безспорните оптимални температури за нашата страна, които доближават до 44-45 градуса. Най-високата измерена в България температура е била в Пловдив на 5 юли 2000 година - 45 градуса по Целзий.

" Има и още една температура, която е записана през 2016 година, отново на 5 юли, само че в Садово - от 45,2 градуса. Но към този връх, ние, климатолозите, се отнасяме малко с съмнение, тъй като имаме доста съществени подозрения, че не е реален. Затова се приема за най-висока температура у нас доста добре измереният и научно аргументиран температурен връх от 2000 година в Пловдив от 45 градуса ", разяснява проф. Рачев.

Хубавото в тази поредност от дни с наднормални и рекордни температури съгласно него е, че въздухът е относително изсъхнал, като относителната мокрота в обедните часове е под 30 %. " Ако влажността беше двойно повече - 60 %, както е обикновено, на открито нямаше да се живее и извънредно тежко щеше да се понася горещината ", означи климатологът.

Високите температури у нас са вследствие на транспорт на доста топъл и изсъхнал екваториален въздух от Северна Африка.

Винаги оптималните температури в България и интервалите с наднормални температури се следят, когато навлиза екваториален въздух от Северна Африка. Синоптичната конюнктура в този момент е такава и е повтаряща се, като над България се придвижва доста топъл, парещ и изсъхнал въздух, който покачва температурите, изясни проф. Георги Рачев. Той предвижда, че до 12-13 август оптималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса.

В неделя се чака " температурен връх ", а във вторник-сряда се обрисува " втори връх на топлината ".

Тази неделя в региона на Видин и Плевен, както и в региона на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да доближат даже до 42-43 градуса. Поне към този момент няма да могат да доближат този температурен връх от 2000 година, само че ще го приближат, предвижда проф. Рачев. 

За този интервал на годината в равнинната част на България естествените температури са сред 27 и 30 градуса, а в този момент аномалията е със 7 градуса или с 12 градуса повече над нормата тук-там.

Климатологът напомня, че през 2007 година лятото беше доста горещо и дълготрайно, както и през 2012 година, " когато изживяхме най-топлото и дълготрайно лято в актуалната история на България ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР