Големината на зениците издава емоционалното ни състояние - дали сме

...
Големината на зениците издава емоционалното ни състояние - дали сме
Коментари Харесай

Големината на зениците разкрива интелигентността ни

Големината на зениците издава прочувственото ни положение - дали сме превъзбудени, уплашени или отвратени от нещо. Така по размера на зениците може да се съди и за интелигентността.

По зениците на очите се съди за доста неща, тъй като те не просто реагират на светлината, само че се трансформират и съгласно прочувственото ни положение. Когато сме изключително раздразнени или уплашени, когато изпитваме омерзение, гадност или боязън, те се уголемяват. Този развой се направлява от ириса на окото, т.е. от пъстрата част към зеницата.

Изследователи от Технологичния институт в американския щат Джорджия са открили, че има връзка сред размера на зеницата и коефициента на просветеност (IQ) у човек. В изследване, оповестено в профилираното списание ScienceDirect, са взели участие 500 доброволци на възраст сред 18 и 35 години. Преди опита е била измерена размера на зеницата на всеки участник в проучването в затъмнено помещение, защото тя може да варира сред 2 и 8 мм.

По-големи зеници = по-висока просветеност

След това участниците е трябвало да вземат решение разнообразни проби за просветеност. Най-напред е била оценена така наречената „ флуидна просветеност “, т.е. способността да се мисли разумно при търсенето на решения на разнообразни проблеми.



На идващия стадий от проучването е бил измерен потенциалът на работната памет, т.е. какъв размер от информация може да запази паметта за избран интервал от време. Накрая е била направена инспекция на способността за централизация над избрана задача, без значение от съществуването на разнообразни странични разстройства.

Резултатът е бил изненадващо безапелационен: колкото по-големи зеници, толкоз по-добри резултати са реализирани на обособените проби.

При това разликата в размера на зениците при обособените участници е била толкоз огромна, че се е виждала и с просто око.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР