Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни

...
Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни
Коментари Харесай

Болести, които да познаем по лунулата на нокътя


Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни насочат към доста здравословни проблеми. Нокътната плочка е формирана от няколко елементи. В основата й се намира белезникавият полумесец, който се назовава още лунула. Той не е компактно прилепващ към тъканта, намираща се под него, по тази причина и цветът му е подобен.

Много постоянно като деца си мерихме „ луничките “ по ноктите. Смяташе се за огромен шанс, в случай че те са огромни и бели. Но размерът, формата и цветът на лунулата при всеки са разнообразни, само при всеки те са най-силно изразени на ноктите на палците.

Ето няколко типа лунули, по които може да познаете някои заболявания:

Здрави лунули

Здравите хора имат лунули на ноктите, които са забележими на една пета от тях. Цветът им е бял. Самата нокътна плочка би трябвало да бъде червеникава, твърда и дъгообразна, като в същото време повърхността й е гладка. Тези белези и ясната „ луничка “ демонстрират, че индивидът е здрав и деятелен. Ако той има по-заседнал метод на живот, лунулите са по-бледи и дребни.

Прекалено огромни

Голяма се счита лунулата, която покрива една трета от ноктите. Това може да е симптом за проблем със сърдечно съдовата система на тялото. Освен това при някои хора „ луничките “ се усилват при по-голям стрес . Но при спортистите това не важи, при тях е значимо лунулите да са огромни.

Много дребни

Малките лунули са едвам забележими и могат да демонстрират проблеми с кръвоносната система, както и ниско кръвно налягане . Ако имаме проблем с дишането и се изморяваме елементарно, „ луничките “ са тъкмо такива. Тогава е добре да се консултираме с доктор. По-малките лунули могат да са симптом и за слаба имунна система, неприятен

метаболизъм
, липса на желязо и витамин В12 . Ако по цялата нокътна плочка има напречни линии, това също е знак, че е добре да си създадем проучвания за някакъв дефицит в организма.

Свързани публикации.. Чупливи нокти - 3 ограничения, които оказват помощ 0 Промени по ноктите – по кое време да мислим за подлежащо заболяване? 0 Биотинът – натурален заздравител на ноктите 0

Лунули, чийто цвят се трансформира

Ноктите, които имат сиви лунули, демонстрират проблеми или нарушавания, свързани с храносмилането. Тялото не може да всмуква хранителни субстанции , което води до нараснала отмалялост. При виолетов цвят на „ луничките “ става въпрос за неприятно кръвообращение и липса на О2 в тъканите и органите. Тогава се появяват главоболие и замаяност. Ако лунулите на нокътя са черни, това е знак за по-сериозен здравословен проблем , да вземем за пример отравяне с метали. Това постанова незабавно посещаване при персоналния доктор.

Липса на лунули

Ако погледнем по-обстойно ноктите на пръстите на ръцете, ще видим, че по някои от тях изобщо няма лунули. При децата това не е проблем, тъй като те се появяват по-късно при тях. Но за възрастните е и може да щение, проблем със щитовидната жлеза, недостиг на желязо , витамин В12.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР