Големи горски пожари горят в Гърция, испанския Канарски остров Тенерифе

...
Големи горски пожари горят в Гърция и на испанския Канарски
Коментари Харесай

Големи горски пожари горят в Гърция и на испанския Канарски остров Тенерифе край северозападния бряг на Африка

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Associated Press, 21 август 2023 г., 7:18 ч.

АТИНА, Гърция -- Големи горски пожари горяха в Гърция и на един от испанските Канарски острови край северозападния бряг на Африка в понеделник , с горещи, сухи и ветровити условия, възпрепятстващи усилията на стотици пожарникари, борещи се с пламъците, два от които горят от няколко дни.

Служители на Европейския съюз обвиниха изменението на климата за нарастващата честота и интензивност на горските пожари в Европа, отбелязвайки, че 2022 г. е втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.

В Гърция властите нареди евакуацията на две села в централната област Виотия, на около 100 километра (60 мили) северозападно от Атина, след като горски пожар избухна в понеделник сутринта. Бреговата охрана постави две патрулни лодки и няколко рибарски лодки и частни кораби в готовност, в случай че се наложи евакуация по море.

Властите съобщиха, че тялото на мъж е открито от кошара за овце в района под евакуация, като местните медии съобщават, че мъжът очевидно е починал от вдишване на дим, докато се опитвал да спаси добитъка си.

В североизточната част на страната близо до границата с Турция силните ветрове разпалиха отново пламъци на няколко фронта в голям горски пожар, горящ за трети ден в гори и земеделски земи близо до град Александруполис.

Няколко къщи бяха унищожени през уикенда. Тринадесет села бяха евакуирани, докато повече от 200 пожарникари, подпомагани от 16 самолета за изхвърляне на вода и седем хеликоптера, доброволци и въоръжените сили се бореха с огъня, каза правителственият говорител Павлос Маринакис.

Кипър изпрати два противопожарни самолета, за да помогнат за справяне с пожара в Александруполис, включително четирима екипаж и петима наземни помощни служители.

С бурни ветрове, духащи в няколко части на страната, властите определиха нивото на риск от пожар в няколко региона, включително този в гръцката столица, на „екстремно“. ”

„(Противопожарната) система е нащрек и ние също трябва да сме. Рискът от горски пожари остава висок“, каза Маринакис.

Гърция страда от разрушителни горски пожари всяко лято, които според официалните лица са се влошили от изменението на климата.

най-смъртоносният горски пожар в Гърция в историята уби 104 души през 2018 г. в морски курорт близо до Атина, жителите на който не са били предупредени да се евакуират. Оттогава властите се заблуждават, като издават заповеди за бърза масова евакуация, когато обитаемите райони са застрашени.

Миналия месец горски пожар на курортния остров Родос наложи евакуацията на около 20 000 туристи. Дни по-късно двама пилоти от военновъздушните сили загинаха, когато самолетът им с вода се разби, докато се спускаше ниско, за да се справи с пожар на остров Евия. Други три смъртни случая, свързани с горски пожари, бяха регистрирани това лято.

На Канарските острови в Испания горски пожар, който според полицията е бил умишлено предизвикан миналия вторник на Тенерифе, продължи да гори от контрол, въпреки че най-лошото изглеждаше отминало. Повече от 12 000 души бяха евакуирани от домовете си и близо 13 000 хектара (32 000 акра) борови гори и шубраци са изгорели.

И.д. министър-председател Педро Санчес трябваше да посети района в понеделник, за да прегледат щетите. Регионалният президент на Канарските острови Фернандо Клавихо каза пред испанското радио Cadena SER, че „най-лошото е минало“, добавяйки, че стотиците изпратени пожарникари са постигнали известен напредък за втора поредна нощ.

Пожарът в североизточната част на острова не е близо до нито една от основните туристически зони на острова. Пожарът се доближи до около 10 общини, но досега няма пострадали или опожарени домове.

В Португалия и Италия, две други южноевропейски страни, които често страдат поради горските пожари през летните месеци, се прогнозира, че температурите ще се повишат тази седмица.

Италианските власти издадоха предупреждения за горещини за осем града от Болцано на север до Рим в Централна Италия в понеделник, тъй като се очакваше температурите да достигнат 38 градуса по Целзий (100 градуса по Фаренхайт) . Предупрежденията за буря бяха в сила в южните райони на Калабрия, Базиликата и Сицилия.

В Португалия се прогнозира, че температурите в някои места ще достигнат 44 градуса по Целзий (111 градуса по Фаренхайт) южните части на страната.

___

Киаран Джайлс в Мадрид, Колийн Бари в Милано и Менелаос Хаджикостис в Никозия, Кипър, допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР