Гол в баражите за Световното по футбол е задействал мобилна

...
Гол в баражите за Световното по футбол е задействал мобилна
Коментари Харесай

Футболен гол задейства мобилно приложение за предупреждение за земетресение

Гол в баражите за Световното по футбол е задействал мобилна апликация за ранна сигнализация на трусове. Разработчиците на приложението „ Сизмо Детектор ” оповестиха, че първият гол на Перу в мача против Нова Зеландия е провокирал такава наслада в перуанската столица Лима, че приложението я е отчело като сеизмична интензивност. Перу победи с 2:0 и се класира за първи път на Световно от 1982 година

Минутата е 26-а. Перуанският нападател Джеферсън Фарфан получава пас в наказателното поле и бележи за 1:0.

Мачът е решителен за перуанците, к оито при победа ще се класират на Световно з а първи път от 35 години. Срещата се играе на националния стадион в Лима и се следи от безусловно милиони души в цяло Перу. Първият гол на Фарфан отприщва такава необуздана наслада в цялата страна, че мобилната апликация „ Сизмо Детектор ” праща ранен сигнал за идно земетресение.

Разработчиците на приложението след това оповестяват в Twitter,  ч е паниката е подправена . По думите им големият брой хора, които са скачали от наслада на стадиона и в домовете си при гола, е провокирал такива трептения, че Сизмо ги е разчел като сеизмична интензивност и е задействал ранната си сигнализация за региона на Лима.

„ Сизмо Детектор ” е приложение, което разчита на дребните акселератори, които има всеки смарт телефон. Щом задоволителен брой от тях уловят избрани трептения пращат сигнал до всеки, който има приложението. По този метод хората, които не се намират в зоната на епицентър а имат няколко секунди преднина, с цел да реагират.

Това не е първи случай, в който почитатели объркват сеизмографите . Подобно нещо се случи през 2011 година на концерт на Foo Fighters в Нова Зеландия. По време на концерта 50-те хиляди души на стадиона в Оукланд също основават трептения, които локалните сеизмолози в началото разчитат като вулканична интензивност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР