Годишно страната ни напускат около 1000 професионалисти по здравни грижи

...
Годишно страната ни напускат около 1000 професионалисти по здравни грижи
Коментари Харесай

По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

Годишно страната ни напущат към 1000 експерти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти и др, а междинната възраст на съсловието е 55 години. Голяма част от работещите сега сестри и различен личен състав са в пенсионна възраст и в случай че 1/3 от тях изоставен, това ще сътвори огромен проблем в системата . Нужни незабавни ограничения за избавяне на съсловието. За това предизвестяват от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) – съсловната организация, в която членуват медицинските сестри, акушерките и лаборантите.

Според сестрите в лечебните заведения искрено се подценяват стандартите за съответствие сред медицинските експерти и броя обгрижвани пациенти . “Здравеопазването ни е в сериозна рецесия. Настъпил е моментът, когато заради липса на медицински експерти ще бъдат затваряни лечебни заведения “, предизвестяват те. Съсловната организация на експертите по здравни грижи следва да се срещне с новия здравен министър Костадин Ангелов на 26 август и на срещата да бъдат разисквани тежките проблеми пред съсловието.

Според организацията не би трябвало експертите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкоз години проблеми в здравната система и да са изкупителни жертви.

“Заради ниското възнаграждение и неприятните условия на труд доста медицински експерти отпътуваха да работят в чужбина или се отхвърлиха от специалностите си. Лечебните заведения не могат да действат без тях. Много експерти по здравни грижи работят на две и повече места, с цел да си обезпечат прехранване и по-достоен живот . По този метод те избавят освен своите фамилии от оскъдност, само че и здравната система от колапс. Няма по какъв начин несъразмерната отмалялост да не се отрази отрицателно на качеството на работата и на здравето им, което неизбежно рефлектира и върху грижите за пациентите “, споделят от БАПЗГ.

Оттам напомнят и дългогодишните си претенции: почтени условия на труд, професионална подготовка и хонорари - стартова заплата в размер на 3 минимални работни заплати . За съпоставяне сега главната заплата на сестрите по групов трудов контракт в сектора е 950 лв., само че тя към момента не е достигната на всички места, защото някои по-малки лечебни заведения изпитват усложнения. Затова друго искане е наложително съблюдаване на договореностите, заложени в Колективния трудов контракт. Освен това организацията на сестрите упорства за дълготрайна тактика за здравните грижи – до 2030 година и проект за деяние при тъкмо избрани периоди и виновни институции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР