Годишният темп на инфлация в България се ускори през юни

...
Годишният темп на инфлация в България се ускори през юни
Коментари Харесай

Притеснително от НСИ: Годишната инфлация у нас през юли достига до 16,9%

Годишният ритъм на инфлация в България се форсира през юни за 16-и следващ месец, достигайки 16,9% по отношение на 15,6% през предходния месец, демонстрират данни на Националният статистически институт (НСИ).

Спрямо май тази година потребителските цени в нашата страна се покачват през юни с 0,9%, откакто месец по-рано те се покачиха с 1,2 на 100.

Средногодишната инфлация за интервала юли 2021 - юни 2022 г.  по отношение на интервала юли 2020 година - юни е 9,3 на 100, а инфлацията от началото на годината е 10,1 на 100.

Основен прогресивен напън върху инфлацията през юни оказва нарастването на цените на превоза с 4,2% и цените в заведения за хранене и хотели - с 2,6%. Цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива се покачват в границите на месец с 1,1%, а тези на жилищно обзавеждане, домашен уреди и такъми и всекидневно поддържане на дома - с 1,6 на 100.

Цените на облекло и обувки понижават с 0,2%, на хранителни артикули и безалкохолните питиета - с 0,1%, до момента в който цените на алкохолни питиета и тютюневи произведения се покачват с 0,3%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) през юни нараства с 1,2% на месечна база, до момента в който хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се форсира до 14,8% от 13,4% през май.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР