Годишният рейтинг на възнагражденията на главни изпълнителни директор на компаниите

...
Годишният рейтинг на възнагражденията на главни изпълнителни директор на компаниите
Коментари Харесай

Заплатите на най-скъпо платените директори на борсово търгувани компании в САЩ

Годишният рейтинг на възнагражденията на основни изпълнителни шеф на фирмите от S&P-500 (500-те борсово търгувани компании в Съединени американски щати с най-голяма пазарна капитализация) беше показан от The Wall Street Journal. Поради смяна в методологията на пресмятане - като се вземе поради намаляването (нарастването) на действителните хонорари заради спад (или поскъпване) на цените акциите - Топ 5 се промени доста: там влезе фармацевтичната компания Regeneron, само че Apple не влезе.

Дори по нормалния способ за пресмятане на възнагражденията на основните изпълнителни шефове за 2022 година те леко понижиха за първи път от повече от десетилетие.

През 2022 година междинното годишно заплащане на изпълнителните шефове на най-големите обществени компании в Съединени американски щати - S&P-500, е намаляло с 1,4%, до 14,5 млн. $. Такива данни разгласява The Wall Street Journal, базирайки се на изчисленията на аналитичната компания MyLogIQ.

Всъщност, възнагражденията за предходната година понижават единствено спрямо рекордната 2021 година - междинното заплащане за предходната година е по-високо от индикатора за 2020 година, от 13,4 милиона $. За съпоставяне, междинното заплащане на основните изпълнителни шефове от S&P за 2010 година е 7,7 милиона $.

Доста по-важно изменение от незначителния спад на междинните хонорари обаче е новият метод на тяхното пресмятане , заради новите условия на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC).

Обичайният до предходната година вид планува отчитане на възнаграждението, несъмнено авансово на съответния топ управител, до момента в който новият метод регистрира какъв брой действително е получил топ мениджърът, като се вземат поради измененията в цената на акциите на компанията и други фактори. Миналата година SEC " стегна " условията за отчетност за обществените компании - те към този момент би трябвало да разгласяват данни за действителните заплати на топ мениджърите, както и по какъв начин тези хонорари се съотнасят с финансовите резултати на съответната компанията.

Когато се пресмята по новия метод, описът на водачите по хонорари се трансформира доста, защото 70-80% от общото заплащане на изпълнителните шефове се изплаща в акции. През предходната година цените на акциите на множеството огромни американски компании паднаха - показателят S&P се намали с 20% за годината.

Като цяло, при пресмятане на фактически изплатените хонорари на топ-мениджърите през предходната година се оказва, че те са по-малки, в сравнение с все още на определянето им , при към две трети от шефовете на компании от S&P-500. В към 140 случая възнагражденията в противен случай, се оказват по-високи, а в 46 случая (т.е. при по-малко от 10% от компаниите), те са най-малко два пъти по-високи от в началото избраните (предполага се, главно заради повишаване на акциите на въпросните компании).

За отбелязване е, че и при двата метода на пресмятане на възнагражденията, рейтингът се оглавява от ръководителя на Alphabet Сундар Пичай . Но в случай че съгласно обичайния метод на пресмятане възнаграждението му е 226 милиона $ за предходната година, при пресмятане на фактически платената сума - като се вземе поради понижението на цената на акциите на компанията - то се оказва съвсем на половина по-малко - 115,6 милиона $ .

И по този начин, възнагражденията за 2022 година на 5-те най-скъпо платени мениджъри от S&P-500, съгласно фактически изплатените суми:

Сундар Пичай - Alphabet - 115,6 милиона $

Леонард Шлейфер - Regeneron - 98,8 милиона $

Питер Зафино - American International Group - 90,8 милиона $

Дарен Вудс - ExxonMobil - 89,8 милиона $

Майкъл Вирт - Майкл Вирт - 86,8 милиона $

Възнагражденията за 2022 година на 5-те най-скъпо платени мениджъри от S&P-500, съгласно авансово избраните  суми:

Сундар Пичай - Alphabet - 226 милиона $

Майкъл Рапино - Live Nation Entertainment - 139 милиона $

Тим Кук - Apple - 99,4 милиона $

Питър Зафино - American International Group - 75,3 милиона $

Хок Тан - Broadcom - 60,6 милиона $
 Какви нараствания на заплатите през тази година чакат в Съединени американски щати, Китай и Европа
Какви нараствания на заплатите през тази година чакат в Съединени американски щати, Китай и Европа

Заплатите на американците остават над равнищата отпреди пандемията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР