Призиви за бойкот след предполагаемото нападение разрушават Ливанския филмов фестивал

...
Годишният Ливански независим филмов фестивал (LIFF) в Бейрут беше помрачен
Коментари Харесай

Годишният Ливански независим филмов фестивал (LIFF) в Бейрут беше помрачен от твърдения за нападение по време на една от прожекциите му, което накара потребителите на социалните медии да го клеймят като фестивал на „разбойничеството“.

Събитието, което се проведе от петък до неделя, показа десетки филми от местни ливански режисьори, както и от европейски режисьори, с подкрепата на канадското посолство.

Продължете четене

списък от 3 елемента. Санкционирайте елитите, за да попречите на Ливан да се превърне в провалена държаваСправедливостта за експлозията в Бейрут може да помогне за предотвратяване на колапса на ЛиванЛиванската армия конфискува боеприпаси след сражението на Хизбула в християнски град край на списъка

В събота участник се оплака в социалните медии от лошата организация на фестивала. След това, казва тя, телефонът й е бил отнет и тя е била физически нападната от организаторите на фестивала.

„Хората вървяха пред екрана по средата на филма и се добавяха столове“, каза Фара Даруиш в ролка, която публикува на страницата си в Instagram.

След прожекцията тя казва, че се мотае с приятелите си на покрива, когато една жена се приближи до нея и я попита дали тя е тази, която се е оплакала от организацията. Тя помоли Даруиш да я последва надолу, където чакаха мъж и друга жена, и тримата започнаха да спорят с Даруиш.

„Казаха ми, че ако не съм доволен от организацията, трябва да напусна. Отговорих, че това е моето мнение, но тогава ми взеха телефона и отказаха да ми го дадат, след това ме скубаха за косата и започнаха да ме бият“, каза Даруиш, опитвайки се да сдържи сълзите.

„Всички ме гледаха как ме бият отвътре и отвън… След това всички останали дойдоха и започнаха да ми крещят, обвинявайки ме за това, което се случва, въпреки че те бяха тези, които удряха и нападаха.“

Съдиректорът на LIFF, Динета Уилямс-Триг, издаде видео изявление, което по-късно изтри, в което каза, че съжалява за „нещастния инцидент“.

„От името на LIFF и нашата публика бих искал да се извиня на нашата публика, на госта и на станцията, която ни беше домакин“, каза Уилямс-Триг. „Искам да ви уверя, че LIFF означава независими артисти, като предоставя платформа за важни истории, които да бъдат споделени със света.“

„Нашето намерение беше да говорим с [Дарвиш], но за съжаление вместо в диалог, това прерасна в разгорещена дискусия“, добави тя. „Ние не подкрепяме каквато и да е форма на злоупотреба с когото и да било, нито вербална, нито друга. Съжалявам, че спокойствието не надделя.”

Фестивалът се сблъска с негативна реакция от стотици ливанци в социалните медии, след като още хиляди гледаха лентата на Даруиш. Мнозина призовават за бойкот на фестивала и Даруиш да подаде официален доклад в полицията.

Във вторник обаче в изявление, направено от адвокат, представляващ LIFF, се казва, че „жена“ – която изглежда споменава Даруиш – е причинила инцидента, след като е била помолена да напусне поради крещи. В изявлението се казва още, че Даруиш е нападнала един от организаторите и че адвокатска кантора е била помолена да подаде официална жалба срещу нея за клевета.

Един от хората, обвинени, че са замесени, директорът на фестивала Готие Рийд, каза пред Ал Джазира във вторник, че Даруиш е „изкривил какво всъщност се е случило, казвайки, че сме я нападнали, когато в действителност тя удари един от нашите доброволци и почука я на земята”.

Той добави, че LIFF има свидетели, които да потвърдят историята.

„Това очевидно е клеветническа кампания срещу нас“, каза той. „Жалко е, че някои медии решиха да поддържат версията на историята (на Даруиш), без дори да се обърнат към нас, за да чуят нашата страна. Нашите спонсори и журита стоят до нас.”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР