Годишните сезони влияят на начина, по който очите ни възприемат

...
Годишните сезони влияят на начина, по който очите ни възприемат
Коментари Харесай

Сезоните влияят на начина, по който възприемаме цветовете

Годишните сезони въздействат на метода, по който очите ни възприемат някои съществени цветове - да вземем за пример жълтия. До това умозаключение доближиха английски неврофизиолози, откакто прочуха метода, по който 12 доброволци възприемат главните цветове през другите годишни времена.

" Оказва се, че при промяната на сезоните нашето зрение се приспособява към настъпващите в околната среда промени. През лятото да вземем за пример сме заобиколени от море и зеленина и очите ни регистрират обстоятелството, че от самото начало гледаме зелен цвят. А това пречи на възприемането ни на жълтите тонове ", коментир Лорън Уелбърн от университета на Йорк. Според нея жълтото ни наподобява по-ярко през зимата и късната есен, в сравнение с напролет и лятото.

Как тъкмо е протекъл опитът? Много просто - когато следващият доброволец влезе в стаята, те пускат осветлението, а след няколко минути пред монитора желаят от участника в опита да подбере този нюанс, който му се коства най-жълт, незамърсен на червено или зелено.

След като съпоставят резултатите от опитите през различните сезони, Уелбърн и нейните сътрудници са разкрили, че човешкото око, без значение от самостоятелните особености на зрението, възприема по друг метод това, което човек приема за чисто жълт или зелен цвят. През лятото да вземем за пример идеалният жълт цвят по-скоро се е измествал към синята част на спектъра, а през зимата - по посока на червените тонове.

Ако се приказва с термините на физиката, то дължината на вълната за всеки от цветовете е варирала с 1,5-2 нанометра през лятото и през зимата. Това е несъществена разлика за индивида, само че високочувствителните фотосензори регистрират " зимното " и " лятното " жълто и зелено с разнообразни оттенъци. Според учените измененията в зрението ни настъпват, защото през лятото в ретината са дейни конусите, които дават отговор за разпознаването на светлината със междинна дължина на вълната, а към тях се отнася зеленият цвят.

Източник: Current Biology

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР