Годишните продажби на жилища в Нова Зеландия паднаха до най-ниското

...
Годишните продажби на жилища в Нова Зеландия паднаха до най-ниското
Коментари Харесай

Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно на един от европейските пазари

Годишните продажби на жилища в Нова Зеландия паднаха до най-ниското си равнище от съвсем 40 години. Цените на жилищата се сринаха на фона на възходящите лихви.

Спадът е 33% в интервала февруари 2022 до февруари тази година и е най-ниският резултат на годишна база от октомври 1983 година Продажбите единствено през февруари са били най-ниските за този месец от 1981 година насам, написа The Business Times.

Цените на жилищата през последната година падат , тъй като централната банка покачва лихвените проценти, на фона на високата инфлация. Перспективата за криза през 2023 година продължава да е причина за спада на цените, което кара купувачите да стоят настрани от покупки на жилища.
 Жилищният срив в Нова Зеландия може да алена лампа за това, което следва на други места
Жилищният срив в Нова Зеландия може да алена лампа за това, което следва на други места

Цените на жилищата в страната скочиха с съвсем 30% през 2021 година

Според калкулации на CoreLogic оповестените парцели за продажба са с 16% повече , в сравнение с преди година.

Цените на жилищата в страната паднаха с 14% през миналата година, само че това не е всичко - икономисти плануват още спадове през идната година.

Наскоро специалисти предупреждаваха, че пазарът на жилища в Нова Зеландия ненадейно минал от полуда до буксуване (а към този момент и спад) и това може да е сигнал за това, което следва на жилищните пазари по света.

Цените падат най-вече от 13 години насам, жилищата, които преди са се продавали за дни, в този момент стоят на пазара седмици наред.

Само преди няколко месеца къщите се продаваха на рекордни цени, до момента в който за и за новозеландците беше мъчно да купуват парцели. Сега продавачите имат проблеми с обстоятелството, че няма да намерят покупател на високите цени, следени през 2021 година
 Имотни сривове: Нидерландия означи най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам
Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар означават най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 година броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

Поредица от пазари оттатък океана, само че и в Европа, станаха жертва на сривове при започване на годината.  Продажбите на жилища в съседката ни Турция да вземем за пример са паднали с 18% на годишна база през февруари. И продажбите на чужденци, които нормално удрят рекордни равнища, са спаднали с 27%, по данни на Турския статистически институт, представени от Reuters.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР