Годишните награди Варна“ за ярки постижения в сферата на културата,

...
Годишните награди Варна“ за ярки постижения в сферата на културата,
Коментари Харесай

Връчиха наградите „Варна“ в сферите на културата, науката и образованието

Годишните награди „ Варна “ за ярки достижения в областта на културата, науката и образованието през 2021 година получиха през днешния ден 28 персони и колективи. Отличията бяха тържествено връчени от зам.-кмета Коста Базитов и ръководителят на непрекъснатата комисия по просвета и обучение в Общинския съвет проф. Антоанета Цветкова.

Носител на огромната премия „ Варна “ е археологът Александър Минчев за дългогодишната работа и повсеместен теоретичен принос към националната просвета в региона на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

„ Приемам това отличие като заслуга на целия Регионален исторически музей, чиито отлични експерти, в продължение на повече от 130 години разкриват, експонират и показват пред България и света архитектурно-историческото завещание на нашия град. А то по никакъв начин не е малко – става дума за Варненския халколитен некропол, който промени историята на Европа и света. Смятам, че тъкмо това би трябвало да бъде визитната картичка на нашия град “, сподели археологът.

Носители на премия “Варна ” за ярки достижения в региона на културата:

ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА:

Цветан Кръстев – за огромната ретроспективна галерия „ Автогейм “ от юли 2021 година – културно събитие, което е доказателство за новаторството на създателя и безспорния му дълготраен принос към актуалното образно изложение.

Екипът на изложба „ Арт Маркони “ – за истинската концепция и реализирането на художествения план „ Портрет на Варна в 100 живописни платна “ от юни 2021 година, обединил креативните визии на 40 художници.

ТЕАТЪР:

Стоян Радев – за мощното актьорско преобразяване и безапелационното създаване на облика на Салиери в постановката „ Амадеус “ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев.

Екипът на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна - за високия професионализъм при основаване на представлението „ Тютюн “ – първа театрална режисура в България по нецензурирания първи вид на едноименния разказ на Димитър Димов, осъществен във връзка 100-годишнината на Варненския трагичен спектакъл.

Екипът на Държавен куклен спектакъл – Варна – за професионализма и креативното въображение при основаването на спектакъла за възрастни „ Гларус ретро кабаре “, отдаден на „ Варна – 100 години курортен град “.

ОПЕРА:

Екипът на Държавна опера – Варна – за огромната продукция – мюзикълът „ Цар Лъв “ на ТМПЦ-Варна, открояваща се с истинска постановка, визия и впечатляващи актьорски осъществявания с висока вокална и танцова техника.

АРХИТЕКТУРА:

Арх. Владимир Попов – за значителен принос в опазването на архитектурното завещание и за архитектурното създаване образа на Варна, в това число и посредством планове за фасадна реституция на здания – недвижима културна полезност, при последна осъществена такава през 2021 година на постройка – НКЦ, намираща се на ъгъла на бул. „ Мария Луиза “ 23 и ул. „ Драгоман “ 33.

ЖУРНАЛИСТИКА:

Красимир Делчев (фотожурналистика) – за яркия и праволинеен фотографски почерк в независима галерия „ Животът в кадър “ – ноември 2021 година, съдържаща 45 фотографии, естествено развъртян и в съпътстващия я бутиков албум.

Екипът на Регионален ефирен център – Варна (електронни медии) – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в разпространение живия дух на културата и изкуството на Варна в народен ефирен ефир посредством осведомителното предаване „ Линия Култура “.

Носителите на премия „ Варна “ в системата на предучилищното и учебното обучение:

„ Ученик на годината ” в региона на общообразователната подготовка:

Александър Русев – възпитаник от 12 „ б “ клас в Първа езикова гимназия.

Габриела Нейчева – ученичка от 12 „ б “ клас в IV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио-Кюри “.

„ Ученик на годината ” в региона на професионалната подготовка:

Пьотр Нестеров – възпитаник от 12 клас в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “.

„ Учител на годината ” в региона на обслужващите звена:

Галина Станишева – старши преподавател по музика, диригент на детски хор „ Добри Христов “ в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна.

Достоен правоприемник на основателите на детски хор „ Добри Христов “ към Общински детски комплекс – Варна, към този момент 6 години съхранява съвсем 70-годишната история на хора, работи за неговия креативен престиж и високата музикална подготовка на децата. Трудът, теоретичната подготовка, педагогическият такт, самостоятелният метод в работата й с над 100 деца, личат от многочислените участия, завоюваните оценки и призовите места на хора в редица влиятелни национални и интернационалните фестивали и състезания.

„ Учител на годината ” в региона на междинното обучение:

Нела Димова – преподавател по история и цивилизации в Първа езикова гимназия.

Дългогодишна и всеотдайна учителка по история, с креативен и реформаторски дух, работеща за познаването и запазването на будната историческа памет измежду учениците и младежите. Нейни възпитаници реализират най-високи резултати на държавни зрелостни изпити, национални надпревари и олимпиади по история, а техни авторски документални филми са отличени с призови места. Тя е основател и уредник на редица планове, състезания и фестивали, влезнали в националния календар на МОН, както и на редица партньорства с български и европейски учебни заведения, с НПО-та и Европейския юношески парламент.

„ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка:

Христинка Тодорова – основен преподавател по професионална подготовка във Варненската комерсиална гимназия „ Георги Стойков Раковски “.

С новаторски способи и подходи Христинка Тодорова към този момент 26 години приготвя сполучливо своите възпитаници от гимназията в определените от тях професионални посоки. Освен отлични оценки в учебно заведение, нейните ученици са извоювали над 11 призови места и награди от национални и интернационалните надпревари. Активно взе участие в научни конференции и семинари, където с отчетите и изявленията си споделя своя опит и положителни практики.

„ Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение:

Детска градина № 38 „ Маргаритка “ с шеф Параскева Люцканова.

Целият екип на детското заведение ловко съчетава в своята работа обичаи и нововъведение, висок професионализъм и безрезервност. Ярък образец е за приобщаване на децата със специфични просветителни потребности. Колективът инициира и взе участие в голям брой планове, локални и национални начинания и внедрява сполучливо интердисциплинарно проектно-базирано образование. Екипът споделя своите положителни практики и научно-методически опит посредством изявления и участия в конференции. За интервала на номинацията ДГ № 38 „ Маргаритка “ има над 18 грамоти и оценки от разнообразни събития, състезания, участия.

Детска градина № 23 „ Иглика “ с шеф Марчела Петрова.

Екипът на ДГ № 23 „ Иглика “ е спечелил признанието на родителите и локалната общественост посредством активността си, постигнатите резултати (образователни и възпитателни) и оценките, получени от разнообразни конгреси, начинания, участия. Образователната институция сполучливо осъществя на своята територия плана „ Медиация в детската градина “ и редица други с публично значение. През годината има многочислени награди и грамоти от състезания и фестивали. Колективът е образец за отдаденост, професионализъм и съвременен метод в образованието.

„ Колектив на годината ” в региона на главно учебно обучение и обслужващи звена:

III Основно учебно заведение „ Ангел Кънчев “ с шеф Марионела Николова.

Пример за екип, който, с изключение на за просветителната подготовка на учениците, отдава своята креативна сила и неотклонен труд за построяването им като обществено виновни персони. Колективът поставя старания за основаване на екологична просвета у своите ученици, за непоносимост към прояви на нападателно държание, модератор е и в междуличностните връзки на разнообразни равнища. Училището е образец за сполучлив модел за приобщаваща среда за деца със специфични просветителни потребности. Многобройни са триумфите на колегията, изразени както посредством достиженията на учениците, по този начин и посредством персоналните им участия в конференции, семинари и осъществени учебни, районни, национални и интернационалните планове и стратегии.

Основно учебно заведение „ Петко Рачев Славейков “ с шеф Таня Петрова.

Благодарение на целия екип учебно заведение „ Петко Р. Славейков “ е измежду водещите образователни заведения по резултати от националните външни оценения в 4. и 7. клас. Наред с устойчивите модели, с които поддържа фокуса на положителното обучение, колективът интегрира технологиите в образователния развой и развива цифровите умения на учениците. Постиженията на възпитаниците и техните учители се показват в редица оценки от състезания у нас и в чужбина. Многобройни са инициираните и осъществените национални и интернационалните планове, стратегии, фестивали, конгреси.

„ Колектив на годината ” в региона на приблизително учебно обучение и обслужващи звена:

Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ с шеф Жулиета Петкова.

116-годишна съвременна и сполучливо функционираща просветителна институция за деца със зрителни усложнения и специфични просветителни потребности. Работещо по най-високите стандарти, учебното заведение е неповторимо по своята същина, с педагогичен модели и практики без аналог в България. Колегията е народен и интернационален обучител на фрагменти, участник е в над 12 европейски и международни конференции за образованието на зрително затруднени деца, хазаин е на голям брой интернационалните конференции и семинари. За учениците е основана приобщаваща среда, оптимално покриваща спецификите на всеки един възпитаник. Въпреки своите усложнения възпитаниците вземат участие в художествени сформира с дългогодишна креативна история и жънат триумфи на интернационалните и национални подиуми.

Носителите на премия “Варна ” в областта на науката и висшето обучение:

ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

Индивидуална премия:

Проф. доктор ист.н. Иван Русев – за извънреден принос в проучването и популяризирането на към момента непознати събития, процеси, обстоятелства от българската история в средата на XIX век, по-специално от историята на Варна и Варненско по това време. За монографията му „ Кримската война 1853 – 1856: „ Атласът на Наполеон III ” и българските земи “.

Колективна премия:

Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна с ректор проф. доктор Валентин Игнатов – по отношение на 60-годишния празник и изключителния принос на висшето учебно заведение в образованието и образуването на експерти в региона на медицината, фармацията, публичното здраве и здравните грижи. Активно присъединяване на студентите и преподавателите в публичния и културния живот на Варна и в одобряването на интернационалния престиж на Варна като академични град.

ПРИРОДНИ НАУКИ

Индивидуална премия:

Проф. доктор Теменуга Стоева, дм – за извънреден принос при основаването и логистиката в изискванията на изключително състояние на първата високотехнологична PCR-лаборатория в Източна България, основана на територията на УМБАЛ „ Света Марина “ – Варна.

Предложениe от Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна.

Колективна премия:

Творчески колектив с началник капитан I сан проф. доктор Мирослав Цветков – за осъществяването на научноизследователския план „ Индикативно изследване за регионите, подобаващи за развиване на аквакултури в морските пространства на Република България “.

ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

Индивидуална премия:

Проф. д.ю.н. Иван Русчев – за висок професионализъм, за повсеместен принос в организирането и реализирането на образователната и научноизследователската активност, както и за повишение равнището на подготовка на студентите от Юридически факултет на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “.

Колективна премия:

Творчески колектив с началник проф. доктор Юрий Дачев – за създаване на научния труд „ Българско черноморско крайбрежие “.

ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

Колективна премия

Творчески колектив с началник проф. д.т.н. Николай Джагаров – за осъществяване на капиталовия план „ Интегрирани безжични сензорни мрежи за диагностика на корабно електрообзавеждане “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР