Годишната в Обединеното кралство достигна 6,2% през февруари на фона

...
Годишната в Обединеното кралство достигна 6,2% през февруари на фона
Коментари Харесай

Инфлацията в Обединеното кралство достигна нов 30-годишен рекорд

Годишната в Обединеното кралство доближи 6,2% през февруари на фона на възходящите разноски за храна, гориво и сила в страната,предаде Си Ен Би Си.

Това е най-високото равнище на инфлацията от март 1992 година и надминава предстоящият от анализаторите растеж от 5,9%. През януари индикаторът бе на равнище от 5,5%.

На месечна база нарастването на инфлацията е от 0,8%, при упования за повишние от 0,6%. Това е най-голямото месечно покачване в интервала януари-февруари от 2009 година насам.

Тези данни идват, откакто предходната седмица Английската централна банка усили за трети следващ път главния си лихвен %. Комитетът по паричната политика одобри с 8 на 1 гласа  нарастване на ставката с 25 базисни пункта до 0,75%

Тогава Комитетът по паричната политика обаче зададе по-пасивен от предстоящото звук, поставяйки акцент върху натиска върху доходните на семействата след внезапния скок на цените на суровините, провокиран от нашествието на Русия в Украйна. Централните банкери чакат инфлацията да доближи връх от към 8% през второто тримесечие на 2022 година,

Финансовият министър на Англия Риши Сунак е под напън да адресира възходящите разноски по време на днешното си пролетно изказване.

„ Данните за инфлацията от тази заран демонстрират какъв брой тежка е обстановката и има ясна потребност държавното управление да помогне и да предприеме дейности, с цел да избави мнозина от изпадане във финансови усложнения, до момента в който заплатите им бързо биват поглъщани “, разяснява Пол Крейг, портфолио мениджърът в Quilter Investors

„ Пазарите и развитите стопански системи не престават да се борят с растящата инфлация и несигурността към войната в Украйна. Предвид деликатната пазарна среда, вложителите ще би трябвало да следят деликатно данни и пазарите “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР