Годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и

...
Годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и
Коментари Харесай

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа в четвъртък раздели държавите-членки, като балтийските народи и Украйна отхвърлиха да участват поради наличието на съветския министър Сергей Лавров,  предава " Ройтерс ".

ОССЕ е правоприемник на организация, основана по време на Студената война като място за взаимоотношение сред руските и западните сили, само че в този момент е значително парализирана, защото Русия продължава да употребява това, което на процедура е право на несъгласие, което всяка страна има в органа за сигурност и права. 

Съединените щати и техните съдружници се стремят по едно и също време да запазят ОССЕ жива и да държат Русия виновна за нейното навлизане в Украйна. Те участват, като се стремят да осъждат дейностите на Москва - позиция, която някои от най-близките съдружници на Украйна не одобряват.

" Как можете да говорите с агресор, който прави геноцид , цялостна експанзия против друга страна членка Украйна? Това сподели външният министър на Естония Маргус Цахкна пред кореспонденти на среща с сътрудниците си от други страни-членки на НАТО.
 Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие поради Лавров
Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие поради Лавров

Русия за първи път ще взе участие на форума на равнище министри от нахлуването в Украйна

Естония трябваше да поеме годишното ротационно председателство на ОССЕ , само че Русия прекара месеци в блокиране на това. Сделката в последния миг за неутрална Малта да поеме председателството също би трябвало да бъде публично утвърдена на срещата на ОССЕ в Скопие в четвъртък и петък, хазаин на която е Северна Македония.

Полша, която беше хазаин на последния подобен така наречен съвет на министрите преди година, девет месеца откакто Русия нахлу в Украйна, не предложения Лавров тогава.

" Така че взех решение дружно с моите сътрудници Латвия и Литва, а също и с украинския външен министър да не участваме в срещата в Скопие, тъй като считам, че вместо да седи там дружно с Лавров към масата, Лавров би трябвало да бъде изправен пред съда за военни закононарушения ", сподели Цахна.

Понастоящем обстановката в ОССЕ отразява по-широката дипломатическа действителност към Украйна. Докато единствено Беларус постоянно застава на страната на Русия на срещите на ОССЕ, отсъстващите тази седмица се тревожат, че задължението на западните сили да поддържат Украйна се колебае.
 Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване
Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване

ДНР щяла да даде доказателства

Съединените щати поставиха старания да ги успокоят, до момента в който твърдяха, че ОССЕ, поради другите стандарти, които поддържа и които Русия също е подписала, е вярното място за търсене на отговорност от Москва.

" Първо... нямаме планувани взаимоотношения с Русия. Също по този начин няма да приемем връщане към нормалния бизнес в разгара на тази експанзия, която докара до най-голямата сухопътна война на европейския континент след Втората международна война, " сподели пред кореспонденти посланикът на Съединени американски щати в ОССЕ Майкъл Карпентър.

" Беше направено доста, с цел да се разобличат съветските зверства и чакам, че това ще бъде тематиката за осъждането на експанзията на Русия против Украйна във всичките й форми.
 ОССЕ: Русия направи избора да стартира нападателна война, макар всички старания
ОССЕ: Русия направи избора да стартира нападателна война, макар всички старания

Това смята генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид

По-късно обаче стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще участва единствено на срещи със своя сътрудник от Северна Македония и съидейници в сряда, като ще напусне преди началото на съвета на министри в четвъртък.

ОССЕ не е единственият интернационален орган, където се срещат Западът и Русия. Лавров към момента участва на събития на Групата на 20-те по света и Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Миналата седмица съветският президент Владимир Путин употребява виртуална среща на Г-20, с цел да изнесе осемминутна тирада, ", която би трябвало да завърши скоро.

По отношение на наличието залозите в Скопие са ниски. С уреждането на председателството главният отворен въпрос е дали мандатът на четирима висши чиновници на ОССЕ, в това число генералния секретар Хелга Шмид, ще бъде продължен.

" Стана по този начин, че страната агресор има право на несъгласие и в прочут смисъл се пробва да открадне дневния ред на ОССЕ. Мисля, че това е просто неверно ", сподели латвийският външен министър Кришиянис Каринш пред кореспонденти на срещата на НАТО.

" Ние също посредством нашите дейности привличаме вниманието към това, което съгласно нас е главен проблем, който би трябвало да бъде прегледан ", добави той.
 ISW: Путин и визията му за необятния съветски свят
ISW: Путин и визията му за необятния съветски свят

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР