Годишната инфлация в Германия през май, според окончателната оценка, се

...
Годишната инфлация в Германия през май, според окончателната оценка, се
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Германия се забави през май до 6 %

Годишната инфлация в Германия през май, съгласно окончателната оценка, се е забавила до 6,1% от 7,2% месец по-рано, излиза наяве от прессъобщението на Федералната статистическа работа на страната (Destatis).

Показателят съответства с предварителната оценка на Destatis, като годишният растеж спадна до 14-месечен най-малко, само че остана много над задачата на Европейската централна банка от към 2%.

През май потребителските цени в Германия, съгласно окончателната оценка, са спаднали с 0,1% на месечна база - също в сходство с предварителната оценка. През април цените са се повишили с 0,4%.

Според стандартите на Европейски Съюз (хармонизиран показател на потребителските цени) потребителските цени в страната по дефинитивна оценка се покачват с 6,3% на годишна база и се намаляват с 0,2% през май по отношение на април. Показателите също изцяло съответстват с предварителната оценка.

Енергийната инфлация се намали внезапно до 2,6% от 6,8% през април основно заради високия базов резултат от предходната година, изключително за природен газ (25,6% против 33,8%), дърва за огрев, дървесни пелети (23,8% против 29,8%), електричество (12,7%) против 15,4%) и топлофикация (11,4% против 12,3%).

В същото време цените на храните се покачиха с по-слабите 14,9%, спрямо предходен растеж от 17,2%, водени от млечните артикули (28,2% против 34,8%) и хляба и зърнените храни (19,3% против 21,3%).

Инфлацията при услугите се забави до 4,5% от 4,7%, като наемите прибавиха 1,9% след растеж от 2,0% през април.

На месечна база потребителските цени се намалиха с 0,1% през май, първият месечен спад от пет месеца, отбелязва Тrading Еconomics.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР