Годишната инфлация в България удари 13-годишен рекорд. През октомври стоките

...
Годишната инфлация в България удари 13-годишен рекорд. През октомври стоките
Коментари Харесай

Инфлацията ни връща 13 назад - всичко поскъпва



Годишната инфлация в България удари 13-годишен връх. През октомври стоките и услугите у нас са коствали с 6% по-скъпо в сравнение с през октомври м.г. На процедура към този момент съвсем няма нещо, което да не е поскъпнало. Ръстът на заплатите към момента е по-голям от показателя на цените, само че ножицата сред двете се затваря, пиша в разбор на последните данни на Народно събрание -.

Толкова висока годишна инфлация в България не е имало от февруари 2009 година Тогава международната финансова рецесия към този момент бе стигнала до страната, потреблението беше фрапантно спаднало и това бе укротило инфлацията до 6% на годишна база, другояче през предходните 12-14 месеца тя бе много по-висока и стигаше и до 15%. 13 години от този момент годишният показател на цените е стигал най-вече до 5,6% и то в обособени месеци.

Доскоро поскъпваха най-вече енергийните първични материали, горивата и разноските за поддръжка на жилищата, през октомври обаче инфлацията към този момент се е разпростряла върху всичко . Само за един месец да вземем за пример питателните артикули и безалкохолните питиета са поскъпнали с 1,6%, разноските за жилището - с нови 3%, а облеклата и обувките - с 8,3%.

Вече очевидно по-скъпи са съществени хранителни артикули, да вземем за пример хлябът единствено за един месец е поскъпнал с 2,5%, а спрямо октомври м.г. - с 9,7%, и кг бял самун към този момент коства 2 лв.. Млякото и млечните артикули единствено през октомври са поскъпнали с 2,4%, а също и яйцата, а за една година обратно повишаването им е към този момент 6%.

Макар че цените на месото и месните артикули през последните години са доста спокойни и допреди месец даже намаляваха, повишаването стартира и за тях. Само през октомври техните цени са се повишили с 1,2%, а спрямо година обратно - с 0,8%. Почти същото е ситуацията и с рибата, само че и тя към този момент е с 2,1% по-скъпа, в сравнение с беше м.г. и множеството хора ще виждат това с наближаващия Никулден.

Също по този начин осезаемо нарастват кафето, чаят, какаото, шоколадовите произведения и спиртните питиета. Цените на олиото, чието повишаване в предходните месеци бе трансферирало 50% на годишна база, към този момент са почнали да се успокояват - през октомври то е с към 23% по-скъпо на годишна база.

В същото време горивата и разноските за жилищата напълно не са престанали да нарастват и през октомври, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Централното газоснабдяване за битови потребности е с 26,5% по-скъпо, в сравнение с през септември, когато сметките за газ по принцип бяха доста високи поради повишаването през предходния месец. Въглищата за отопление са повишили цените си с над 18% единствено за един месец, а дървата за отопление - с 9,6% .

Цените на автомобилните горива също не са спрели своя ход нагоре - дизелът е добавил нови 4,7%, всеобщият бензин А95 - 4%, по-скъпият А100 е добавил нови 3,4% към цената си, пропан-бутанът - 9,7%, а метанът е с 20,8% по-скъп в съпоставяне със септември

На този декор ножицата сред растежа на заплатите в България и инфлацията стартира постепенно да се затваря. Средната работна заплата у нас за третото тримесечие е с 10,7% по-висока, т.е. нейният растеж е по-висок от годишната инфлация. Но междинната заплата пораства с почти толкоз през последните години, а инфлацията до неотдавна се движеше в границите на 1-2% годишно. В момента ножицата сред двете е единствено 4,7%.

Освен това годишната инфлация пораства към този момент осми следващ месец. Тя стартира да се повишава още през март, само че тогава се смяташе, че това се дължи на възобновяване от пандемията. По-късно рецесията се задълбочи с върховете при енергийните цени.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР