Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от

...
Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от
Коментари Харесай

Специален репортаж по bTV: Къде е най-издирваната от ФБР жена в света?


Години преди Ружа Игнатова да бъде упрекната в една от най-крупните измами на планетата, години преди да стане звезда на международните медии и основен воин на книги, филми и подкасти, както и коронясана за криптокралица, първият публицист, който написа публикация за нея и прави следствие за OneCoin е Николай Стоянов от „ Капитал “.

Игнатова притегля вниманието му през септември 2015 година, когато стартира да купува знакови исторически парцели в центъра на София за десетки милиони евро. За Стоянов не е загадка коя е екстрадираната в Съединени американски щати Ирина Дилкинска.

„ Тя е била основен чиновник в OneCoin за интервала 2015-2018 година, златните години на компанията. Годините, в които са насъбрани въпросните четири милиарда. Била е нещо като шеф на юридическия отдел. Помага да се провежда цялата тази мрежа от компании, която е употребена за пране на пари. И нагледно казано парите, които са взети от жертвите от тази лъжлива скица да се трансфорат в пари на Ружа Игнатова, Себастиан Грийнуд и който различен там е би на върха на пирамидата “, споделя Стоянов.

Измамените са от целия свят, само че основна част от активността на пирамидата се прави в България. Къде е било българското правораздаване в годините?

„ 2014-та има досъдебно произвеждане на прокуратурата, ревизират се съмнителни прехвърляния, на компания непосредствено следена от Дилкинска към Дубай - към това, което е разказано и заключава, че няма нищо проблематично и нелегално и е прекъсната преписката “, споделя още журналистът.

През 2017-та схемата OneCoin към този момент е привлякла вниманието на проверяващи от Герамания, Съединени американски щати и други страни по света.

„ Разбира се, че прокуратурата още веднъж се задейства. Това се случва няколко месеца преди Ружа Игнатова да изчезне в действителност 2017 година август, 03:20 Ако си спомняте 2018 имаше едно навлизане на бг прокурори в постройката на OneCoin тук, където се намираме и то е по искане към този момент на немската прокуратура “, изяснява Стоянов.

Измамата изправи на крайник правораздавателни служби от целия свят. Но и в България.

„ В момента, от това, което разбираме от изявленията на прокуратурата, е, че няма обвинени в България. Основното сдружение, което е в България – „ Уан нетуърк сървис “, продължава да оперира. Има към 25 служителя, леко се е ребрандирало сдружението - в този момент е „ Уан еко систем “, само че действително, въпреки и други хора, не престават да вършат почти същото - просветителни пакети. Просто в по-малък мащаб “, споделя още журналистът.

За него е скандално, че се намираме в страна от Европейски Съюз, в центъра на столицата и „ една компания, за която американската прокуратура твърди, че е измежду най-големите финансови измами в света, продължава да съществува, макар всичките правосъдни каузи “.

Развивала е умерено активност в България, откакто против нея потегля немското и американско правораздаване. Днес Ружа е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица в света. Разследващият публицист от ББС Джейми Бартлет също споделя историята на Ружа на англоезичната публика, а подкастът на Би Би Си „ Изчезналата криптокралица “ е изслушан рекордните пет милиона пъти. Питаме го жива или мъртва е Ружа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР