Години наред България е сред най-големите износители на вино в

...
Години наред България е сред най-големите износители на вино в
Коментари Харесай

Собственик на винарна: Българското вино все повече губи позиции на пазара

Години наред България е измежду най-големите експортьори на вино в света. От 1961 година страната е измежду първите 15 страни експортьори по този индикатор, като през 1975 година заема даже четвърто място в международната ранглиста.

За страдание, наклонността внезапно се обръща през последните 20 години и след 2007 година България годишно губи позициите си на този влиятелен пазар.

Какви са аргументите за това - отговор дава Никола Зикатанов, който е притежател на винарна край Мелник.

„ Предизвикателствата са доста. Едно от тях е демографската рецесия, която унищожава вероятността пред селскостопанското произвеждане като цяло. Няма работна ръка както за по-простите, по този начин и за по-сложните интервенции. Политиците би трябвало да намерят решение за този проблем, другояче вървим към злополука ", изясни той.

Друго предизвикателство пред винарите са климатичните промени, които не се лимитират единствено с това, че въглеродният диоксид пораства и температурата се покачва.

„ Трябва да намерим метод да се борим с последствията от това световно стопляне. Няма да можем да го спрем, само че би трябвало да можем да се борим с новите вируси и бактерии, които идват и атакуват земеделските растения. Трябва да се борим с скотски типове, които идват като нови вредители. В същото време следим, че в Европейски Съюз има политика да се лимитира използването на избрани препарати за растителна отбрана ", сподели още Никола Зикатанов.

По думите му в България освен няма експерти по растителна отбрана, само че и когато препаратите се трансформират, доста мъчно производителите се оправят.

Административното ръководство също е проблем за бранша.

„ Има един позив за цифровизация на доста от процесите. След време може би ще улеснят държавната администрация и нас, само че все още основават много спънки и е мъчно ", разяснява винопроизводителят.

Според него не е невероятно неприятната наклонност за България да се промени, само че би трябвало да се работи на всички равнища.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР