Годината, в която ловно сдружение „Сокол 1911” в Благоевград тържествено

...
Годината, в която ловно сдружение „Сокол 1911” в Благоевград тържествено
Коментари Харесай

388 диви свине и 17 вълка отстреляха дружините на ЛРС-Благоевград

Годината, в която ловно съдружие „ Сокол 1911” в Благоевград тържествено и със самочувствие означи 110-го­дишнината от основаването си, се характеризира с местни разлики в слуката по отстре­ла на диви прасета и хищници. Статистически тя е по-добра спрямо предходната. Терен­ните и географските особено­сти в ландшафта на ловните полета не престават да оказ­ват въздействие върху дивечово­то наличие и респективно отстрела на главния ловджийски обект – дивата свиня.

Дру­жинките, ловуващи западно от р. Струма в пограничните ра­йони със Северна Македония, реализираха доста по-добри резултати от сътрудниците, чиито терени са в подножието на Рила и Пирин и то при положе­ние, че грижите по опазването, ловностопанските действия и целогодишното поддържане са идентични. Причините за тези отлики са сложни и имат своето пояснение, от позиция на желаните мес­тообитания за този тип дивеч и дървесното многообразие.

По време на неотдавна при­ключилия ловджийски сезон ловци­те от 17-те ловни дружинки на ЛРС-Благоевград са отстреляли 388 диви прасета. В неофициалната ранглиста по този индикатор безапелационно води дружинката в Симитли с ръководител Йордан Филипов със 72 отстреляни животни. Веднага след тях е прилежащата дружинка в с. Сушица с пред­седател Георги Митрев с 45 диви прасета. Почти толкоз, с 44, е дружинката в Бучино и покрай нея – с 42 животни – е дружинката в Логодож.

И тази година на процедура се потвърди, че интензивният ловджийски се­зон е най-подходящото време и с най-хубавите предпоставки за битка с хищниците при ус­ловие, че ловците схващат значимостта и смисъла от регулирането на вълк, лисица, чакал, скитащи кучета. Този се­зон с точни изстрели са отстре­ляни 17 вълка, 151 лисици и 3 чакала. Казано в резюме – инте­ресен ловджийски сезон с променли­ва слука и с доста страсти.

Кузман Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР