Годината е 1944 г. Втората Световна война е към края

...
Годината е 1944 г. Втората Световна война е към края
Коментари Харесай

„Легенда за Охридското злато“: Кои факти от историята ни разкрива филмът?


Годината е 1944 година Втората Световна война е към края си. Гражданите на Охрид избавят от бягащите хитлеристи 25 български военнопленици и отхвърлят да ги предадат макар опасността от заличаване. Охрид е изплатен против 9 кг злато и един златен кръст! Tова е неразказаната история за охридското злато.

След централните вести довечера в поредицата " Неразказано в историята " по bTV можете да видите кино лентата на Боряна Пунчева " Легенда за Охридското злато ".

Тя описа, че е участник в тази история.



„ И през днешния ден, и преди към 45 година, когато филмът беше сниман, щастлива съм, че още веднъж групата кинотворци, които сътвориха този филм, се обърнаха към тази история, която ми се коства продължава да бъде значима и в днешния ден “, сподели Пунчева.

Тя добави, че историята е същинска.

”Казва се легенда за охридското злато, само че това е действителна история, която се е случила, в която в действителност охридските жители рискуват живота си и дават накитите си и златото, което имат, с цел да изплатят живота на 25 български военнопленници. Това е история, разказана в началото в книгата на Серафим Северняк – „ Охридска балада “, по който беше основан този филм от моя татко Борислав Пунчев като режисьор и оператор, а Серафим Северняк и други сътрудници бяха създатели на сюжета, тъй че историята звучи писмено “, добави Пунчева.

Гледайте кино лентата в 20 ч. през днешния ден по bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР