Година след трагедията в Хитрино, експерти установиха фрапиращи нарушения при

...
Година след трагедията в Хитрино, експерти установиха фрапиращи нарушения при
Коментари Харесай

Разпломбиране на устройството за бдителност причинило ужаса в Хитрино?

Година след нещастието в Хитрино, специалисти откриха фрапиращи нарушавания при работата на машинистите. Окончателният отчет на звеното за следствие на ж.п.-произшествия към Министерството на превоза демонстрира, че устройствата за зоркост и на двата локомотива са били изолирани. Това са устройства, които при проблем задействат спирачките на влака, заяви Българска национална телевизия.

Експертите на спецзвеното за следствие на влакови произшествия към министерството намират и в двата локомотива скъсани пломбите на устройството за зоркост. Те са били прикрити като здрави и постоянни, което е жестоко нарушаване. От направения разбор излиза наяве, че устройството и на двете машини е било изключвано в случаите, когато локомотивът е бил втори в състава.

Жп превозвачите би трябвало да имат чиновник с пломбажни клещи със съответния номер, който да ревизира целостта на пломбите. Локомотивните бригади също са длъжни преди да стартират работа да създадат инспекция.

По правилник третият ватман също би трябвало да задейства устройството на избран период от време. Системата е направена тъй че в случай че няма реакция от страна на машинистите влакът автоматизирано да задейства спирачките. Според специалистите разпломбирането може да бъде хипотетична причина за безконтролното повишаване на скоростта преди дерайлирането.

Оказва се обаче, че един от локомотивите е бил британско произвеждане и е изработен за ляво придвижване, а машинистите не са минали квалификационен курс за ръководство на тези локомотиви. Когато машината е била втора в състава и в него е имало единствено един ватман наблюдението на пътя е било затруднено.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР