Година след началото на руската инвазия в Украйна украинският президент

...
Година след началото на руската инвазия в Украйна украинският президент
Коментари Харесай

Латинска Америка подхожда предпазливо към призивите на Зеленски за подкрепа

Година след началото на съветската инвазия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски търси съдружници по целия свят, с цел да притисне още повече Русия на интернационалната сцена. В Латинска Америка обаче към момента доминира възприятието на нерешителност поради опасения от това по какъв начин протичащото се ще се отрази на стабилността ѝ в дълготраен проект, съобщи ЕФЕ.
Зеленски си е подсигурил поддръжката на Запада, само че се постанова да разшири кръга от свои поддръжници. Това обаче ще се трансформира в нелека задача, защото в Южна Америка е евентуално да се натъкне на остарели " другари " на Москва, които, макар че осъдиха съветската инвазия, не са подхванали никакви дейности и позицията им остана единствено на думи.

Чили осъди дейностите на Русия
Може да се каже, че страната, която най-остро осъди Русия и която излезе с най-ясна дипломатическа позиция, е Чили. Нейният президент Габриел Борич жигосах " съветската експанзия " и персонално осведоми Зеленски, че " може да разчита на Чили за оказване на филантропична помощ ".
По случай първата годишнина от съветската инвазия, която се навърши на 24 февруари, Борич изрази взаимност с украинския народ и разгласява в обществените мрежи, че " мирът би трябвало да се основава на съблюдаване на интернационалното право и на човешките права ".

Борич постоянно е бил " пореден и сладкодумен " в позицията си против Русия, сподели за ЕФЕ преподавателят във Факултета по политология и ръководство в университета " Алберто Уртадо " в Чили Октавио Гонсалес.
" Както на Съединени американски щати, по този начин и на Европа им се искаше латиноамериканските страни да са освен другарски настроени, а да са най-много техни съдружници, да наложат стопански наказания на Русия и да изпратят оръжие на Украйна, което обаче не стана, и не считам, че ще стане ", означи той.
Аржентина и променливата ѝ позиция
В началото на нашествието Аржентина бе в положителни двустранни връзки с Русия. Със задълбочаване на спора обаче държавното управление на Алберто Фернандес в последна сметка осъди на разнообразни конгреси съветската инвазия в Украйна, наблягайки големите стопански последствия, които е провокирала, изключително в Латинска Америка.
Един от най-скорошните образци за това е незабавният апел, който Аржентина направи предходната седмица за прекъсване на експанзията и за обновяване на договарянията.
" Подобна ескалация не води до нищо. Трябва да се спре огънят. Най-важното е да се възпре съветската инвазия в Украйна ", сподели преди дни външният министър на Аржентина Сантяго Каферо, който е доста по-категоричен в изрече си от представители на други държавни управления на континента.
Латинска Америка: дистанцираност и боязън
От своя страна, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор осъди нашествието в Украйна, само че в това време влезе в пререкания с държавното управление на Зеленски, отказвайки да изпрати оръжия на Киев и да наложи наказания на Русия.
Както мексиканският президент, по този начин и неговите кръгове " имат доста спорна позиция във връзка с нашествието в Украйна, като Лопес Обрадор даже слага под въпрос самодейността на Запада за даване на оръжия на Киев ", означи за ЕФЕ сътрудникът в Мексиканския съвет по интернационалните въпроси Уилям Йенсен.
" На интернационалните конгреси, включващи многонационални организации и най-много Организация на обединените нации, Мексико поддържа ясна позиция против войната, стартирана от Русия. Тази позиция обаче е надалеч по-неясна и спорна в двустранните връзки сред Мексико и Русия или що се отнася до избрани дейности на Мексико, до налагане на наказания на Русия ", добави той.
Украйна упреква Лопес Обрадор
През септември предходната година основният консултант на Зеленски Михайло Подоляк упрекна Лопес Обрадор в правенето на " съветски проект ", предлагайки на Организация на обединените нации да сътвори комитет за военно ходатайство, управителен от папа Франциск. Мексиканецът обаче се отбрани, заявявайки предходната седмица по време на постоянна конференция, че " всички водят договаряния, даже и най-заклетите врагове ".
" В Латинска Америка ще се следи интервал на липса на твърда позиция по отношение на типа поддръжка, която в последна сметка може да бъде оказана на украинската идея ", сподели за ЕФЕ историкът Енрике Серано, който е и старши професор във факултета по Международна политика и урбанизъм в университета " Дел Росарио " в Колумбия.
Тази неустановеност се дължи най-много на бизнес връзките, които някои южноамерикански страни поддържат непосредствено с Русия, и на това по какъв начин протичащото се може да им се отрази.
Бразилия – дипломатическата позиция на Латинска Америка
Бразилия поддържаше положителни дипломатически и бизнес връзки с Русия по времето на някогашния си президент Жаир Болсонаро. Те не се трансформираха обаче даже откакто неговия конкурент Луиз Инасио Лула да Силва пое президентския пост.  Въпреки идеологическите разлики на двамата президенти, нито един от тях не поддържа икономическите наказания против Москва.
Освен това Бразилия е главен вносител на съветски торове, които са нужни за поддържането на висока работливост в бразилското земеделие, и е сътрудник на Кремъл в организацията БРИКС.
Затова южноамериканският колос, оповестил своята позиция на неутралитет, се придържа към политиката на обичайна дипломация, която дава приоритет на договарянията и разговорът, като метод за разрешаване на спорове.
В този ред на мисли Лула осъди съветската нашествието, само че и си разреши да намекне, че до известна степен Украйна също " носи отговорност " за спора.
В Организация на обединените нации Бразилия осъди съветската инвазия и предходната седмица поддържа резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, съгласно която съветските войски неотложно и без никакви условия би трябвало да се изтеглят от Украйна. Бразилското държавно управление обаче отхвърли да изпрати на Украйна муниции за танковете " Леопард " макар молбата, която Германия ѝ насочи за това през януари.
Лула прикани интернационалната общественост да работи за реализиране на мира и я разкритикува, че досега няма съвсем никакви начинания, които да насърчат разговора сред двете враждуващи страни.
Бразилският президент даде предложение избрани страни, измежду които Китай, Индия и самата Бразилия, да си сътрудничат със Съединени американски щати, Германия и Франция за поощряване на разговора, само че тази самодейност не бе подкрепена.
" Прогресивните държавни управления в Латинска Америка се пробват да се разграничат от Европа и от Съединени американски щати. Става въпрос за възраждането на латиноамериканската автономност, в която може да се чуят по-независими гледни точки и отзиви, които търсят своето място на интернационалната сцена ", означи ученият Октавио Гонсалес.
Дистанцираността на Петро
Колумбия от своя страна, откогато държавното управление на Густаво Петро встъпи в служба, се държи на умерена отдалеченост във връзка с войната. Петро приканва за договаряния и за решение на спора посредством разговор, само че заобикаля да се намесва прекомерно.
В едно от дребното си обществени изказвания на срещата на върха на държавните и държавни водачи на Общността на латиноамериканските и карибските страни през януари Петро акцентира още веднъж, че няма да поддържа войната и няма да изпрати оръжия.
" Преди години Колумбия закупи съветско военно съоръжение като хеликоптери, за потребностите си в границите на страната ", сподели Петро и показа, че Съединени американски щати са пискали от Колумбия да им съобщи, това което не употребява от въпросното съоръжение, с цел да го изпратят на Украйна. 
В името на мира обаче Петро съобщи, че по-скоро би предал това съоръжение за скрап, в сравнение с да изпрати " съветското оръжие, с цел да продължи войната в Украйна ". 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
18 Яну 202341927 Sep 2022141105 Sep 2022180407 Апр 2022390625 Март 2022178301 Март 20222631Коментаридиктатурата на Год бяс Америка - победила бесовщина03 Март 2023 10:08ч.
Латинска Америка не ще североамерикански световен хегемонизъм, това е.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023169828 Фев 202380226 Фев 2023788618 Фев 20231585
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР