Година и половина след преизбирането му сегашният президент Румен Радев

...
Година и половина след преизбирането му сегашният президент Румен Радев
Коментари Харесай

Последното лице на Румен Радев

Година и половина след преизбирането му сегашният президент Румен Радев дефинитивно избра с какво да остане в историята. Българският държавен глава се подреди измежду маргинализираните в цивилизования свят поклонници на режима на съветския президент Владимир Путин, който през XXI век възпроизведе фашизма на Хитлер - с военното навлизане в Украйна през февруари предходната година и с вътрешния гнет против опозицията и всяка демонстрация на свободомислие и противоречие.

В това отношение президентът не е изключително събитие на този пост. Бившият водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов също изкара два мандата, отдадени на " Големия шлем " от съветски енергийни планове в България и отдалечаване на страната от Европейски Съюз и НАТО. За разлика от Първанов обаче, както и от всичките си прародители, в политическата си кариера, почнала през 2016 година, Радев сподели разнообразни лица и изигра разнообразни функции, някои от които му осигуриха втория и финален мандат, а други трябваше да му обезпечат оставане в политическия живот на България , в това число с тестването на концепцията за президентска република.

Радев, който по стичане на събитията стана президентът, управлявал най-дълго страната посредством служебните си държавни управления - близо две години, към този момент няма да може да се възползва от опциите, които му даваше позицията на " двуликия Янус ".

Започнал с ореола на натовски военачалник, шеф на Военновъздушните сили, достигнал най-високия рейтинг с поддръжката за гражданските митинги през 2020 година и вдигнатия пестник против корупционния политико-прокурорски модел на ГЕРБ и Движение за права и свободи, направил противоположен завой след преизбирането му през 2021 година, беше задоволителна единствено една излъчена директно среща с украинския президент Володимир Зеленски, с цел да катастрофира дефинитивно обликът му до еквивалент на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов - във вътрешен проект, или на унгарския министър председател Виктор Орбан - във външен. Изказаните от Радев тези пред украинския президент получиха разрушителен отзив и в България, и в чужбина. А това, което беше спестено на публиката от срещата, е предлагането към Зеленски страната му да купува газ от подписания на мрачно от служебното държавно управление контракт с турската държавна компания " Боташ ", за който се подозира, че в огромна част ще е съветски.

Един от резултатите на съветската война в Украйна е, че от тази точка връщане обратно няма. Изказването на Радев пред преднамерено свикана в понеделник конференция го сподели - президентът на процедура поддържа провеждането на противозаконния всъщност референдум на прокремълската " Възраждане " против приемането на еврото (важна цел на Кремъл, който е срещу действителна интеграция на България в ЕС), още веднъж се разгласи против военна поддръжка за Киев и против продажбата на двата глътнали милиарди и събиращи прахуляк от 2016 година съветски реактора на Украйна, даже за пръв път прибегна и до всяването на боязън от нуклеарна ескалация

Това е последното лице на Румен Радев, с което ще приключи вторият му мандат. С изолацията, в която изпада сходно на Георги Първанов, президентът губи скъпо за властта в Москва качество - опцията да играе " троянски кон " на интернационалната сцена. Остава му вътрешната, на която резултатът ще е сходен - обрисува се досегашният му политически опортюнизъм да се трансформира в споделена с " Възраждане " политическа токсичност.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР