Година и половина разведряване между Израел и Обединените арабски емирства,

...
Година и половина разведряване между Израел и Обединените арабски емирства,
Коментари Харесай

Общи интереси доведоха до историческа визита на премиер на Израел в Абу Даби

Година и половина разведряване сред Израел и Обединените арабски емирства, откакто двете страни възстановиха връзките си, откри през днешния ден израз в първото в историята публично посещаване на израелски министър-председател при водача на ОАЕ.

Символичното събитие е венец в напъните на второ подред израелско държавно управление внезапно задълбочилите се стопански и дипломатически връзки да бъдат засвидетелствани персонално от престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, на процедура ръководещ федерацията от седем емирства.

Иран е значима тематика в визитата, въпреки двете страни да настояват, че има и други. Според в. " Израел хайом " Бенет е отишъл и с концепцията да опише на шейх Мохамед за разследваща информация, обвързвана с подкрепяни от Иран милиции и дронове в района.

Такава аудиенция опита няколко пъти да издейства предшественикът на премиера ултранационалист Нафтали Бенет, консерваторън Бенямин Нетаняху. ОАЕ обаче сами се отхвърлиха от визитата - частично поради ковид, частично тъй като взеха решение, че не желаят да бъдат употребявани в изглеждащия тогава безконечен цикъл от избори в Израел, четири парламентарни вота за две години.

Екипът на Бенет разгласява фотоси от ръкостискането и назова визитата историческо. Държавната организация на ОАЕ цитира думите на престолонаследника за вяра за " непоклатимост в Близкия изток ". Целта е визитата на Бенет да " подкрепи връзката на съдействие за повече позитивни стъпки в полза на народите на двете страни и района ".

Венец на напъните

Нормализацията с Израел, контрактувана като част от така наречен Авраамови (или Ибрахимови за арабите) съглашения благодарение на предходния американски президент Доналд Тръмп, обхвана досега четири страни -,, и.

Отношенията на Израел с тези страни са доста разнообразни, каквато бе и мотивацията им да развиват дипломатически връзки със страната макар дългогодишното придържане към самодейност - препотвърдена от Саудитска Арабия през 2002 година - и обвързваща тази стъпка с решаването на палестинския спор.

Повече за тези разлики.

ОАЕ обаче бе и страната, най-горещо откликнала на напъните за нормализация. Само от началото на годината са учредени компании и стартирани взаимни планове в огромен набор от разнообразни браншове, от високи технологии до просвета, а високопоставени военни дойдоха в Израел за. Най-впечатляваща е търговията за момента. Към септември от началото на годината стокообменът е 600 млн. долара; за същия интервал на 2020 тя е едвам 50 млн. - растеж от 12 пъти при започване на (формални) връзки, в които специалисти от двете страни дават обещание огромна динамичност.
От друга страна, двете страни стъпват на скрито развивани години наред връзки, които в този момент се надграждат по формален път.

 Общи ползи доведоха до историческа аудиенция на министър председател на Израел в Абу Даби
© ٌReuters

Защо е значимо

Моментът е внимателен за Израел, само че и за целия Близък изток. Причината е, че в последните седмици Обединените арабски емирства се впуснаха в дипломатически начинания с два гледани с съмнение от доста арабски държавни управления, а и от Запада, режима.

ОАЕ изпратиха външен министър в Сирия за договаряния и благоприятни условия за икономическо съдействие с режима на Башар ал Асад. Миналата седмица имаше сходна аудиенция в Техеран, с който Абу Даби пробва да усъвършенства връзките си. Иран е значим сега и поради опитите да продължат договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение, ограничаващо нуклеарната стратегия на ислямската република.

Израелски представители дадоха да се разбере, че няма изненада в техеранската визита; другото лице на гневно сериозните против Техеран ОАЕ са тесните търговски връзки със съседа от другата страна на Персийския залив. Заради тях американски представители идват след дни, с цел да разискват дали Абу Даби съблюдава икономическите наказания, наложени на ислямската република.

Същевременно еврейската страна е загрижена както за връзките на новия си съдружник с режим, който желае да я унищожи, по този начин и със прилежаща Сирия, от която усеща директна иранска опасност (заради ролята на Техеран и наличието му на терен в десетгодишната война).

Между ползите и границите на обществено допустимото

Регионални и американски медии означиха, че ОАЕ в последна сметка са избрали да укрепят новия си съюз с Израел пред апелите за намиране на решение с палестинците и фактор за това са паниките, свързани с иранската нуклеарна стратегия и районните ползи на Техеран.
Making history in Abu Dhabi.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР