Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през октомври

...
Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през октомври
Коментари Харесай

Годеницата на убития журналист Хашоги заведе иск срещу принц бин Салман

Годеница на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги, погубен през октомври 2018 година в Турция, е подала през днешния ден във Вашингтон цивилен иск против саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и няколко хипотетични поръчители на убийството, предадоха Франс прес и ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Сътрудник на американския в. "Вашингтон пост " и критик на режима в Рияд, с който преди е бил непосредствен, Хашоги беше погубен, а тялото му разчленено, в саудитското консулство в Истанбул. Той влезнал в постройката, с цел да получи документ. Останките му по този начин и не бяха открити, напомня Агенция Франс Прес.

Туркинята Хатидже Дженгиз счита, че чиновници на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон са примамили годеника й в саудитското консулство в Турция като му споделили, че там е единственото място, където може да получи нужния му документ.

Това съдбовно подвеждащо ориентиране се е случило в Съединени американски щати и е част от по-голяма интрига, целяща да влияе директно върху политическата активност на Хашоги в Съединени американски щати, написа в желае, импортиран във федерален съд в американската столица.

Жалбата, към която се причислява и опозиционната Неправителствени организации "Демокрация за арабския свят в този момент " (DAWN), учредена от Хашоги, е ориентирана против престолонаследника и няколко членове на неговия вътрешен кръг, след които някогашния консултант Сауд ал Катани и някогашният номер две в разузнаването военачалник Ахмед ал Асири.

Двамата мъже, разпознати от турските проверяващи като поръчители на убийството, бяха съдени от углавен съд в Истанбул.

Дженгиз твърди, че е претърпяла загуба на обич, разтуха, фамилиарност, морална поддръжка и обвързаност със гибелта на Джамал Хашоги, за който се е била омъжила с религиозна гала и е очаквала гражданското им встъпване в брак.

Тя претендира обезщетение, чийто размер следва да бъде избран от съда.

Смъртта на Хашоги хвърли Саудитска Арабия в една от най-тежките дипломатически рецесии и опетни облика на престолонаследника, посочен от турски и американски управляващи като гарант на убийството.

След като първо отхвърляше убийството, а след това стартира няколко версии, Рияд удостовери, че то е било осъществено от саудитски сътрудници, работили без да пита, без да са получили заповеди.

През декември 2019 година петима саудитци бяха наказани на гибел, а трима - на затвор, от арбитражен съд в Рияд. През септември т.г. смъртните присъди бяха променени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР