Гмуркането с шнорхел, плавници и маска, близо до брега, е

...
Гмуркането с шнорхел, плавници и маска, близо до брега, е
Коментари Харесай

Някои от най-добрите места за гмуркане в света

Гмуркането с шнорхел, плавници и маска, покрай брега, е един от положителните способи да избягате от всекидневието – корабоплаване в спокойни води и среща с хипнотизиращи морски създания, стига да знаете къде да ги намерите.

За някои може да наподобява не толкоз професионално, само че страстите от срещата с подводния свят са същите. Като добавите и неналичието на тежко съоръжение или отнемащото време узаконяване на гмуркането с акваланг, ще стигнете до заключението, че хубостта на океана е на една ръка разстояние.

Независимо дали сте новак или умел гмуркач има доста места, където ще станете очевидци на удивителен подводен живот. За да видите хубостта на кораловите рифове и да изпитате страстта от близката среща с завладяващи създания, се нуждаете единствено от маска, шнорхел и плавници.



Австралия, Големият бариерен риф

Известен като една от най-хубавите дестинации за гмуркане в света, Големият бариерен риф в Австралия е фантазия на мнозина. Тази голяма екосистема от 2900 рифа и 900 острова и изумителен набор от морски живот, ситуирана край крайбрежията на Куинсланд, е в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.  

Големият бариерен риф също е едно от най -добрите места за гмуркане в света и дом на повече от 400 типа корали, необятна гама от всевъзможни морски жители - скатове, морски костенурки, застрашени типове морски крави (Dugong ), делфини, морски звезди, повече от 1500 типа риби и доста други.



Отправете се към островите Whitsunday с лодка от Airlie Beach и ще имате шанса да видите над 1500 типа риби, морски костенурки, манти и други морски жители, до момента в който плувате в кристално чисти води, макар че ще необикновено прекарване може да имате, в случай че просто нагазите във водата с подобаваща екипировка за шнорхелинг.

Барбадос, Turtle Beach

Чистите води към Барбадос са цялостни с плитки рифове и остатъци от кораби, които са идеални за гмуркане с шнорхел, а феновете на морски костенурки ще имат близка среща с три типа, присъщи за острова, прочут с голямата популация на земноводни.  

Разположен до столицата Бриджтаун, заливът Карлайл е едно от най-популярните и запаметяващи се места за гмуркане с шнорхел в Барбадос.

Заливът с форма на полумесец се намира в рамките на обекта на Световното културно завещание на ЮНЕСКО в Бриджтаун и включва шест разнообразни корабокрушения: Бардж, Корнуолис, Баджан Куин, Ейлон, Се-Трек и Беруин.



Разположен на югозападния бряг покрай St. Lawrence Gap, Turtle Beach е едно от най-хубавите места за уиндсърфинг и гмуркане с шнорхел в Барбадос. Тази пясъчна линия е място за гнездене на костенурки, тъй че с изключение на възрастни човеци, може да имате късмет да видите излюпени бебета.

Ураганите рядко удрят Барбадос и шнорхелингът тук е подобаващ когато и да е на годината. Най-подходящото време отвън високия сезон е сред май и ноември.

Белиз, Великата синя дупка

Великата синя дупка (Great Blue Hole) край Белиз е едно от най-популярните места за гмуркане. В подводните пещери има сталактити и сталагмити с впечатляващ размер, измежду които плуват разнообразни типове акули. Бариерен риф е вторият по величина в света и също по този начин едно от седемте чудеса.

Гмуркането с шнорхел е едно от най -добрите неща за правене в тази дребна страна в Централна Америка. Качете се на борда на лодка до Caye Caulker, дребен остров край крайбрежията на Белиз, който е заобиколен от красива рифова система от цветни корали и стада тропически риби.



Повечето туристи в Caye Caulker се насочват към известната алея Shark Ray Alley. Този морски резерват има плитки, чисти води с фантастична видимост и е посещаван от акули кърмачки и скатове, които търсят останки от риба, хвърлени във водата от локални риболовци. Това притегля и други морски жители, които също желаят лека закуска.  които също търсят лека закуска.

Другото уместно място е Ambergris Caye  – най-големият остров към Белиз. Той е заобиколен от плитки води, спокойни и леснодостъпни за гмуркачи. Сред морските жители на рифа са костенурки, акули, скатове и тропически риби

Най-доброто време за гмуркане с шнорхел в Белиз е от ноември до май, когато феновете на подводния свят могат да срещнат акули, скатове, костенурки, змиорки, баракуди и безкрайни количества красиво оцветени риби.

Белиз е дом на най-големия коралов риф в Северното полукълбо, вторият по величина след Големия бариерен риф..

Египет, Марса Алам

Освен голямото си историческо завещание, Египет предлага вдъхновяващо гмуркане с шнорхел в Червено море. С пясъчни плажове и плитки, чисти води, тук гмуркачите се срещат с делфини, морски костенурки, разнородни риби, скатове и морски крави. В залива Абу Дабаб се плъзвате през поле с морска трева, преди срещата с коралови рифове.

Елфинстоун е най-известното място, поради мощните си течения, рифове и акули, делфини и дюгони.



Някога заспало село през днешния ден Марса Алам дължи разцвета си на подводния туризъм в Червено море. Съседният град Марса Галиб ще се трансформира в привлекателна туристическа дестинация, а туристическият комплекс в яхтеното пристанище Порт Галиб ще съперничи на Шарм ел Шейх и Хургада.

Южното Червено море е целогодишна дестинация за гмуркане. Океанските белопери акули и акулите вършачки могат да се видят в Елфинстоун през есенните и зимните месеци. 

Малдиви, Атол Южен Ари

Ако плуването с китови акули е в листата ви, отидете до Whale Shark Point на Малдивите. Атолът Ари е най-подходящата насочна точка. Най-доброто време от годината за гледане на китови акули е сред декември и април. Тогава към тях се причисляват черноперите рифови акули. Докато се реете над техните местообитания, ще видите манти, разнообразните типове риби, костенурките и мурените.



Мексико, Козумел

Искрящите сини води на Козумел са известна дестинация за шнорхелинг в Мексико – на това място е обезпечена срещата с ярки риби папагали, скатове, морски костенурки, октоподи, калмари и други жители на кораловите рифове. Потънал транспортен съд лежи по-дълбоко в океана край Козумел и може да се види единствено с акваланг.



Островът е заобиколен от повече от 25 рифови формирания на 32 км. Водата е толкоз транспарантна, че  видимостта доближава до 70 метра. Едноименният народен парк е прочут с морския си живот -  повече от 260 типа риби и над 100 типа корали.

Най-доброто време за гмуркане с шнорхел в Мексико е от октомври до април.

Тайланд, острови Сурин

Тайланд е в описите на доста пътешественици поради красивите си будистки храмове, обилната тропическа природа и забележителни плажове с бял пясък. Над 900 типа рифови риби населяват тайландските морета. Плитките води разрешават да видите риби клоуни в техните анемони, риби пеперуди, великански миди и дребни чернопери рифови акули. В взаимозависимост от мястото, може да преживеете прелестна среща с китова акула или манта, с обезпечени незабравими мемоари.



Петте грандиозни острова, които съставляват добре познатите острови Сурин в Андаманско море, са едно от най-хубавите места за гмуркане в света. Под отбраната на Националния морски парк Mu Koh Surin, плажовете и близките девствени крайбрежия са известни с изобилието от диви животни на сушата и във водата. Въпреки че доста от заливите на островите Сурин са идеални за гмуркане с шнорхел, един от най-почитаните е заливът Ао Мае Яй на остров Ко Сурин Нуеа.

Тайланд е целогодишна дестинация с температура на водата от 28 градуса,като пикът е декември-януари.

Снимки: Profit
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР