Гломерулонефритът е бъбречно възпаление, от което всеки може да пострада.

...
Гломерулонефритът е бъбречно възпаление, от което всеки може да пострада.
Коментари Харесай

Хранителен режим при остър гломерулонефрит

Гломерулонефритът

е бъбречно инфектиране, от което всеки може да пострада. Често се появява при децата и младежите, към една до две седмици след прекарана зараза на дихателните пътища. Това е по този начин, тъй като формираните в хода на инфекцията комплекси от антиген-антитяло се отсрочват по фините капилярни мрежи на гломерулите в бъбреците. В редица случаи произходът на болестта остава неизяснен.

Бъбреците имат очистваща роля в организма и при засягането на структурите им се визира целият организъм. От една страна се нарушава очистването на кръвта от азотните артикули. В същото верме, бъбреците стават болестно пропускливи за белтъците от кръвната плазма и болният губи огромна част от тях с урината (протеинурия). Друго събитие е и съществуването на кръв в урината – хематурия .

Намаляването на белтъците в кръвта води до промени в онкотичното налягане и течността от съдовете преинава в междуклетъчното пространство – образуват се отоци .

По принцип пониженият кръвоток през гломерулите дава сигнал на тялото, че кръвното налягане е ниско и се пуска механизъм за увеличението му. Този механизъм се задейства и при гломерулонефрита, въпреки и да няма ниско кръвно, вследствие на което се предизвиква артериална хипертония .
При изострен гломерулонефрит
Хранителният режим цели да улесни извеждането на продуктите на обмяната и да облекчи хипертонията и отоците. Храненеtо би трябвало да е 5-6 пъти на ден . Набляга се на растителните храни със мощно ограничение на протеините и цялостно изключване на готварската сол .

Количеството течности би трябвало да се равнява на количеството отделена урина за предходния ден. Приготвянето на храната да се състои във варене и печене, позволено е и леко запържване в малко количество растителна лой – олио. Хляб и тестени – 100 гр. самун от царевично нишесте без сол и протеини или 50 гр. пшеничен самун. Забранява се елементарния самун, който се подготвя със сол. Зърнени храни – ориз и бобови култури не са позволени. Възможни са макаронени произведения без протеини и пилаф. Млечни артикули – сирената са неразрешени. Разрешават се до 60 гр. мляко, сметана и извара. При повишение на количеството, това да става за сметка на понижено количество месо. Яйца – до 2-3 броя седмично рохко сварени или бъркани; на ястиие – до ¼ яйце. Супи и предястия – количеството на супите е значимо да се преценява с позволената течност. Зърнените и бобови култури са неразрешени в супите, както и месните, рибни и гъбени бульони. Супите би трябвало да са зеленчукови, може да се подрпавят със сметана. Предястията са зеленчукови салати, подправени със слънчогледово олио. Месо, птици и риба – да е до 60гр. дневно нетлъсто. Изключват се морски блага, мариновани рибки, сушено и пушено осолено месо. Зеленчуци – недупустими са: маринованите и солени зеленчуци (туршии, кисели краставички...), спанак, киселец, цветно зеле, гъби, репички, чесън и бобови. Приемат се картофи (200-250 гр.) и пресни зеленчуци (400-450гр.), лук – да е печен или варен, копър и магданоз. Плодове – позволени са във всякаква форма – пресни, сушени, печени, компоти, желета. Свързани публикации.. Какви признаци имат гломерулонефритите? 0 Артериална хипертония - повода може да е стеснена бъбречна артерия 0 Гломерулонефрити - когато е повредена бъбречната функционалност 0 Захарни произведения – шоколад, какао, сладолед са неразрешени. Може да се одобряват мед и сладка. Подправки – не разрешават се месни, рибни и гъбени сосове, както и черен пипер, горчица и хрян. Напитки – неразрешени са кафето, какаото и минералните води богати на натрий. Може да се пият слаби чайове с лимон, както и плодови и зеленчукови сокове. Да се следи количеството одобрявани течности!
С каква дълготрайност да е режимът?
Описаният режим продължава към 20 дни, след което може да бъде омекотен. При персистиране на отоците и нарасналото артериално налягане, само че съхранена бъбречна функционалност храненето се обогатява с още една порция варено месо дневно или 200 мл мляко. Разрешените яйца стават до 1 бр. дневно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР