Глобалното значение на 2022 г. се подценява масово. Значението й

...
Глобалното значение на 2022 г. се подценява масово. Значението й
Коментари Харесай

SCMP: 2022-ра ще остане в историята като годината на девестернизацията

Глобалното значение на 2022 година се подценява всеобщо. Значението й за международната история надалеч надвишава това на 2001 година, когато се случиха атентатите от 11 септември, и 2008 година, когато избухна международната финансова рецесия.

Вместо това 2022 година може да бъде сравнима с 1991 година, когато завърши Студената война. Ако има основна дума, тя е " девестернизация “, написа хонконгското англоезично издание South China Morning Post в материал, показан без редакторска интервенция.

Не става въпрос единствено за радикалния опит на Русия, посредством потреблението на военна мощ, да се опита да разбие доминирания от Съединени американски щати интернационален ред. Става дума и за невижданото въстание на незападни страни против открития ред в търсене на по-независима позиция.

Китай, след сполучливото привикване на своя XX конгрес на комунистическата партия и макар провокациите на Covid-19 и икономическия спад, продължава да се движи устойчиво към задачата си да стане съвременна социалистическа мощ до 2050 година

В Бразилия преизбирането на Луис Инасио Лула да Силва за президент значи, че 80 % от Латинска Америка към този момент е под леви държавни управления – през последните години Мексико, Аржентина, Перу, Чили, Хондурас, Колумбия и други също избраха водачи отляво. Те се застъпват за поддържане на отдалеченост от Съединените щати и поощряване на по-голяма самостоятелност и интеграция на Латинска Америка.

В Югоизточна Азия, която неотдавна беше хазаин на срещите на върха на АСЕАН, Г-20 и АТИС, Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия деликатно резервира същата отдалеченост от Китай, както и от Съединени американски щати, укрепвайки своята неутрална позиция посредством районна взаимност и икономическа жизнеспособност.

В Централна Азия водачите на Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан продължиха да укрепват механизма за съвещания сред държавните глави и подписаха значими документи, в това число контракт за " другарство, добросъседство и съдействие за развиването на Централна Азия в XXI век ". Запазвайки еднообразно разстояние от Русия, Съединени американски щати, Европа и други сили, Централна Азия навлиза в нов стадий на национална консолидация и районна интеграция.

В Близкия изток, който претърпя Арабската пролет и антитерористичната война на Съединени американски щати, 22-те страни от арабския свят от ден на ден се концентрират върху своето стратегическо, без значение развиване. Визията на Саудитска Арабия 2030, Националната визия на Катар 2030, Новата визия на Кувейт 2035, Визията на Оман 2040 и Визията на Обединените арабски емирства 2050, апропо, са дълготрайни проекти за развиване, които покачиха упованията на света.

Неотдавнашното домакинство на Световното състезание по футбол в Катар, срещата на върха Китай-арабски страни и срещата на върха Китай-Съвет за съдействие в Персийския залив (GCC) също ускориха световния авторитет и въздействие на района.

Регионалните сили, таящи фантазии за великолепие, също се държат на премерено разстояние от Запада. Индия устоя на натиска на Запада да се причисли към глобите против Русия, като резервира политиката си на съдействие с Китай и Русия. Като ръководител на Групата на 20-те, по-известна като Г-20, през 2023 година Индия има голяма опция да ускори въздействието си.

Западните медии са склонни да се концентрират върху сюжета Г-2 на конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай – когато светът съставлява двупистов сюжет на западна надмощие против девестернизацията и по-независимо развиване.

Западът не може да спре тази наклонност. Съединени американски щати водеха света по време на огромните рецесии през предишния век, само че водачеството им стана по-малко безапелационно след пандемията от Covid-19 и войната в Украйна. Това се случи, когато то се сблъска с невиждани вътрешни провокации при справяне със личната си зараза от Covid-19, расови спорове, икономическо възобновяване и политически ред.

Междувременно делът на Европа в международната стопанска система продължава да понижава. И стопанската система на Индия стана по-голяма от тази на Англия, нейния някогашен колониален стопанин, в година, в която мъж от индийски генезис също стана английски министър-председател.

Според формалната статистика на Китай изходящите директни задгранични вложения на страната през 2020 година са преди всичко в света за първи път. Страната към този момент е преди всичко по произвеждане и търговия със артикули.

През последните години Китай също надмина доста западни страни в привличането на непознат капитал, което демонстрира, че капиталът надали постоянно е заключен на Запад. През 2022 година влезе в действие най-голямото съглашение за свободна търговия в света, Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP). Това е отражение на загубата на монопола на Запада върху свободната търговия.

Тази девестернизация се съпровожда от възходяща дедоларизация в международната търговия, защото страните се отдалечават от щатския $, и " деамериканизация “ на технологиите.

През последните 20 години делът на щатския $ в интернационалните запаси е понижен устойчиво от над 70 % до под 60 %, като в този момент се движи към 25-годишно дъно, съгласно данни на Международния валутен фонд. С четвъртата индустриална гражданска война европейските и американските страни също изгубиха своето софтуерно преимущество в интелигентните технологии, квантовите калкулации, огромните данни, 5G и други

Заедно, незападният свят показва картина, каквато не е виждана до момента. Техният отговор на западната надмощие не е безусловно посредством борба, спор или гледище за инспекции и салда.

Вместо това те просто се отърсват от западния надзор, като от ден на ден слагат своите национални ползи в стратегически център. По-демократична форма на интернационална политика и взаимно почитание са главните им претенции.

Изграждат се по-равноправни политически връзки сред Запада и останалите и това ще бъде значима характерност на международната политика през третото десетилетие на XXI век. Светът няма да бъде спокоен през 2023 година, само че придвижването за девестернизация е необратимо и занапред ще се развива.

Авторът Ван Вен е професор и изпълнителен декан на Чонянския институт за финансови проучвания към китайския университет Ренмин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР