Глобално затопляне над 1,5 градуса Целзий може да предизвика няколко

...
Глобално затопляне над 1,5 градуса Целзий може да предизвика няколко
Коментари Харесай

Затопляне над 1,5 градуса Целзий може да доведе до критични точки в климата

Глобално стопляне над 1,5 градуса Целзий може да провокира няколко " сериозни точки " в климата, които да доведат до пагубни верижни реакции, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Сегашните температури, които към този момент се покачват, заплашват да провокират пет сериозни точки, в това число тези, свързани с ледените покривки на Антарктида и Гренландия, предизвестяват създателите на изследването. Те обаче въпреки всичко считат, че не е прекомерно късно да се работи.

" Според мен това ще промени образа на света - безусловно, в случай че го погледнете от космоса, с повишението на морското ниво или унищожаването на горите ", споделя Тим Лентън, един от водещите създатели на изследването.

Той е създател на първата огромна обява по тематиката през 2008 година

" Критична точка " е " сериозен предел, оттатък който дадена система се реорганизира, постоянно ненадейно и/или необратимо ", съгласно определението на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени (IPCC). Това са феномени, които независимо и неизбежно провокират други каскадни последствия.

Въпреки че съгласно първичните разбори прагът на задействане на тези процеси е стопляне сред 3 и 5 градуса Целзий, напредъкът в климатичните наблюдения и моделиране, както и във възобновяване на минали климатични условия, фрапантно намалиха тази оценка.

Проучването е синтез на повече от 200 научни изявления, направени за по-добро прогнозиране на задействащите прагове на тези сериозни точки.

Авторите дефинират девет съществени " сериозни точки " на световно равнище и седем на районно равнище, общо 16.

Пет от тях могат да бъдат провокирани от актуалните температури, които са се повишили приблизително с съвсем 1,2 градуса Целзий от прединдустриалната ера. Те са свързани с ледените шапки в Антарктида и Гренландия, ненадейно топене на безконечната заледеност, преустановяване на феномена на транспорт на топлота в Лабрадорско море и изгубване на кораловите рифове.

При стопляне от 1,5 градуса Целзий още четири детайла минават от категорията " вероятни " в категорията " евентуални ", а пет други стават " вероятни ", съгласно изследването.

За ледените покривки на Западна Антарктида и Гренландия прекосяването на сериозната точка, оценена от учените, би асъдействало за повишаване на морското ниво с 10 метра в продължение на стотици години ", споделя Тим Лентън от университета на Ексетър, Англия.

Въпреки че разрушаването на кораловите рифове към този момент е почнало, повишението на температурите може да го направи непрекъснато и по този метод да засегне 500 милиона души, които зависят от тях.

В Лабрадорско море може да се наруши процесът на топлообмен (или конвекция), който доставя топъл въздух в Европа. Това на собствен ред ще докара до по-студени зими от тези, които континентът е претърпял през дребния ледников интервал, добавя Българска телеграфна агенция. Ускореното топене на безконечната заледеност ще провокира обособяване на големи количества парникови газове и ще промени радикално ландшафта в Русия, Канада и Скандинавия.

При стопляне от 1,5 градуса Целзий ще се наруши действието на Атлантическа меридионална възвратна циркулация (AMOC), а при 2 градуса Целзий - това на мусоните в Западна Африка и Сахел и тропическите гори на Амазонка ще се трансфорат в савана.

Тези опустошителни последствия зависят от продължителността на стоплянето, изяснява водещият създател на проучването Дейвид Армстронг Маккей: в случай че тези 1,5 градуса Целзий се запазят 50 или 60 години, планетата ще бъде изправена пред най-тежките последствия.

Тези " сериозни точки " обаче няма да влошат изключително самото стопляне, прибавя той. Според Маккей човечеството към момента може да ограничи вредите в бъдеще. " Винаги си коства да понижим излъчванията си допустимо най-бързо ", приканва ученият.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР