Глобалният запас на злато в борсово търгуваните индексни фондове (ETF)

...
Глобалният запас на злато в борсово търгуваните индексни фондове (ETF)
Коментари Харесай

Борсово търгуваните фондове достигнаха рекордни запаси от злато

Глобалният ресурс на злато в борсово търгуваните индексни фондове (ETF) набъбна до връх след дълъг интервал на струпване, а през последните седмици покупките на златото се усилиха още повече поради разразилия се в Китай ковид, като здравната рецесия накара вложителите да търсят " остров на избавление " в златото.

Световните ресурси на ETF-ите, обезпечени с кюлчета, се покачиха до 2,5 хиляди тона в понеделник, като надвишиха предходния пик, регистриран през 2012 година, съгласно първични данни на Bloomberg. Последните допълнения идват след четири следващи години на приток към фондовете и са осъществени при цени на " жълтия метал " наоколо до най-високото равнище от 2013 година насам.

Освен поради повишеното търсене, цената на златото се покачва и посредством и на ниските лихви, поддържани от Фед и останалите централни банки по света. Очакванията са запасът да не ги трансформира през тази година, след три намаления през 2019 година

Но има и специалисти, които считат, че ще забележим още едно понижение на лихвите до края на 2020 година Сред тях е основният изпълнителен шеф на DoubleLine Capital LP Джефри Гъндлах, който сподели в петък, че в този момент вижда 90% късмет за понижаване на ставката на Фед тази година.

" Златото завърши 2019 година с най-хубавите си облаги от десетилетие, затваряйки с 18% нагоре, тъй че инерцията беше добра в бранша на индексните фондове доста преди ковид ", сподели Гавин Вендт, старши анализатор първични материали в MineLife Pty в Сидни. " Увеличават се доказателствата за слабостта на щатския $, която може да продължи най-малко през първата половина на 2020 година и по-късно, осигурявайки спомагателен подтик на златото. "

Рекордът значи, че вложителите държат невиждан брой на кюлчета в ETF-и, даже когато американските акции остават покрай най-високите си равнища в историята. След като набъбна с 29% предходната година, показателят S&P 500 сложи последния си връх на затваряне на 17 януари, макар че през последните две седмици той падна, защото вирусът провокира опасения за световна пандемия. Все още обаче, показателят е на към 1,5% от исторически най-високите си равнища.

Паричната политика и геополитиката са съдействали за по-голямата част от годишния приток към ETF-те, до момента в който покачването на цените също е подтикнало инерцията за ориентиране на злато към този жанр капиталови схеми.

Действията на Фед

Последният път, когато притежанията на кюлчета доближиха най-много, беше през декември 2012 година, когато Фед държеше лихвите покрай нула, като в същото време ускори програмата за закупуване на активи за да подтиква растежа и да понижи безработицата. Тогава запасите на злато на индексните фондове се повишаваха през трите години до 2015 година

Фед задържа лихвите без смяна предишния месец, след три следващи понижения през 2019 година, като удължи интервенциите си на репо пазарите в Съединени американски щати, с цел да подсигури ликвидност. Централната бака закупува държавни скъпи бумаги на стойност 60 милиарда $ на месец, с цел да подкрепи дълговите пазари.

Спот цената на златото е последно при равнища от към 1 570 $ за унция, откакто добави 4,7% към цената си през предишния месец.

Златото нарастна поради геополитическото напрежение сред Съединени американски щати и Иран през предишния месец, когато Техеран удари американска база в Ирак като възмездие за убийството на върховен ирански военачалник. Това докара до моментно повишаване на златото до равнища от над 1 600 $, в границите на деня.

" Светът остава несигурно място, което дава обещание да продължи да обезпечава благоприятни условия за повишаване на златото през 2020 година и ще усили по-нататъшния приток в ETF-ите ", съобщи Вендт от MineLife.

Не всичко е " цветя и рози " за златото

Глобалното търсене на злато се намали през последните три месеца на предходната година, защото продажбите на златни бижута, кюлчета и монети са намалели вкупом с търсенето от централните банки и финансовите вложители съгласно изнесен през вчерашния ден отчет.

Централните банки и вложителите бяха огромни купувачи на " жълтия метал " по-рано през 2019 година, вследствие на повишеното геополитическо напрежение и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

По-високите цени обаче накараха някои купувачи - изключително потребителите на дребно в най-големите пазари като Китай и Индия - да понижат своите покупки, сочат данните на Refinitiv. Общото физическо търсене на злато през октомври-декември е 1 033 тона, което е с 9% по-малко от същия интервал на 2018 година

Изработката на златни бижута е намаляла с 9% на годишна база през четвъртото тримесечие до 509 тона, покупките на дребно на питейни заведения и монети са намалели със 7% до 297 тона, а закупуваното количество от централните банки е с 18% по-ниско при 132 тона съгласно отчета.

Индексните фондове, инвестиращи в злато, които Refinitiv GFMS не класифицира като физическо търсене - са добавили 35 тона към запасите си, в съпоставяне със 110 добавени тона през октомври-декември 2018 година

От другата страна на пазара предлагането се е намалило с 2% на годишна база през четвъртото тримесечие до 1 185 тона, излиза наяве от отчета.

" Докато търсенето от основни азиатски пазари евентуално ще остане едва през тази година, продължаващите покупки на централната банка и възобновеният интерес на вложителите ще дават поддръжка за по-високи цени на златото ", разясняват анализаторите на GFMS Refinitiv.

" Следователно чакаме златото да доближи приблизително 1558 долара/унция през 2020 година, като по-късно през годината има опция да се тества и да надвиши 1700 $ за унция. ", считат още специалистите на финансовата компания. /money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или проджба на злато
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР