Глобалният растеж през 2023 г. ще се забави до 1,7%

...
Глобалният растеж през 2023 г. ще се забави до 1,7%
Коментари Харесай

Световната банка: Силно и дълготрайно забавяне ще удари тежко развиващите се страни

Глобалният напредък през 2023 година ще се забави до 1,7% от плануваните 3% преди шест месеца

Глобалният стопански напредък се забавя внезапно на фона на нараснала инфлация, по-високи лихвени проценти, понижени вложения и проблеми, породени от нахлуването на Русия в Украйна, сочи последният отчет на Световната банка за световните стопански вероятности.

Като се имат поради нежните стопански условия, всяко ново неподходящо развиване – като по-висока от предстоящата инфлация, внезапно повишение на лихвените проценти за нейното преодоляване, обновяване на пандемията от COVID-19 или ескалиране на геополитическото напрежение – може да тласне международната стопанска система към криза. А това ще бъде първата криза от повече от 80 години насам, която настава в границите на едно и също десетилетие след последната такава.

Прогнозира се световната стопанска система да нарасне с 1,7% през 2023 година и 2,7% през 2024 година Рязкото закъснение на растежа се чака да бъде необятно публикувано, като прогнозите за 2023 година са ревизирани надолу за 95% от развитите стопански системи и близо 70% от нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи.

През идващите две години растежът на приходите на глава от популацията в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи се предвижда да доближи приблизително 2,8% - цялостен процентен пункт по-ниско от междинните равнища за интервала 2010-2019 година В Африка на юг от Сахара, където живеят към 60% от извънредно бедните в света, растежът на приходите на глава от популацията през 2023-24 година се чака да бъде приблизително единствено 1,2%, ритъм, който може да докара до повишение, а не до спад на равнищата на беднотия.

" Кризата, пред която е изправено развиването, се ускорява с утежняването на вероятностите за световен напредък “, сподели президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас. " Нововъзникващите и разрастващите се стопански системи са изправени пред дълголетен интервал на муден напредък, воден от тежко дългово задължение и слаби вложения, защото световният капитал се гълтам от развитите стопански системи, изправени пред извънредно високи равнища на държавен дълг и възходящи лихвени проценти. Слабостта в растежа и бизнес вложенията ще усложни още повече опцията за позитивни промени в образованието, опазването на здравето, бедността и инфраструктурата, изключително на фона на възходящите закани от изменението на климата. “

Предвижда се растежът в напредналите стопански системи да се забави от 2,5% през 2022 година до 0,5% през 2023 година През последните две десетилетия закъснение от този мащаб предвещаваше световна криза. В Съединените щати се предвижда растежът да падне до 0,5% през 2023 година - 1,9 процентни пункта под предходните прогнози и най-слабото показване отвън формалните рецесии от 1970 година насам. През 2023 година растежът в еврозоната се чака да бъде нула % - низходяща проверка на 1,9 процентни пункта. В Китай се предвижда напредък от 4,3% през 2023 година - 0,9 процентни пункта под предходните прогнози.

С изключение на Китай, растежът на нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи се чака да се забави от 3,8% през 2022 година до 2,7% през 2023 година, отразявайки доста по-слабото външно търсене, съчетано с висока инфлация, обезценяване на валутата, по-строги условия на финансиране и други вътрешни проблеми.

До края на 2024 година равнищата на Брутният вътрешен продукт в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи ще бъдат почти с 6% под равнищата, предстоящи преди пандемията. Въпреки че се чака световната инфлация да се успокои, тя ще остане над равнищата отпреди пандемията.

Докладът предлага първата цялостна оценка на средносрочните вероятности за напредък на вложенията в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи. През интервала 2022-2024 година брутните вложения в тези стопански системи евентуално ще набъбнат приблизително с към 3,5% - по-малко от половината от темпа, който преобладаваше през предходните две десетилетия. Докладът излага набор от варианти за политиците за ускорение на растежа на вложенията.

" Слабите вложения пораждат сериозна угриженост, тъй като са свързани със слаба продуктивност и търговия и утежняват цялостните стопански вероятности. Без мощен и резистентен напредък на вложенията е просто невероятно да се реализира важен прогрес в постигането на по-широки цели за развиване и справяне с климатичните промени “, сподели Айхан Косе, шеф на групата за стопански прогнози на Световната банка. " Националните политики за стимулиране на растежа на вложенията би трябвало да бъдат съобразени с събитията в страната, само че те постоянно би трябвало да залагат на установяването на постоянни рамки на фискалната и паричната политика и предприемането на цялостни промени в капиталовия климат. “

Докладът също по този начин хвърля светлина върху алтернативата на 37 дребни страни - страни с население от 1,5 милиона или по-малко. Тези страни претърпяха по-рязка криза от COVID-19 и доста по-слабо възобновяване от други стопански системи, частично заради срутва в туризма. През 2020 година икономическото произвеждане в дребните страни е спаднало с повече от 11% — седем пъти повече от спада в други нововъзникващи и разрастващи се стопански системи. Докладът открива, че дребните страни постоянно изпитват загуби, свързани с бедствия, които са приблизително към 5% от Брутният вътрешен продукт на година. Това основава съществени спънки пред икономическото им развиване.

Създателите на политики в дребните страни може да подобрят вероятностите за дълготраен напредък посредством подсилване на устойчивостта по отношение на изменението на климата, поощряване на ефикасната икономическа диверсификация и възстановяване на успеваемостта на държавното управление. Докладът приканва световната общественост да подкрепи дребните страни, като поддържа потока от публична помощ в поддръжка на адаптирането им към изменението на климата и подкрепя възобновяване на устойчиви равнища на задлъжнялост. Пълният отчет Global Economic Prospects е обществен от 10 януари 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР