Глобалният пазар на произведения на изкуството се е свил с

...
Глобалният пазар на произведения на изкуството се е свил с
Коментари Харесай

Глобалният пазар на изкуство се свива до 65 млрд. долара през 2023 г.

Глобалният пазар на творби на изкуството се е свил с 4% през 2023 година до тригодишен най-малко от 65 милиарда $ - на фона на макроикономическите и геополитическите условия, които са забавили интензивността във високия му сегмент.

Годишният отчет на Art Basel и UBS открива, че богатите “не са ваксинирани против разрушителни финансови, обществени или политически промени ”, съгласно създателя Клеър Макандрю от Arts Economics.

Продължаващата неустановеност насочва към упования за опазване на ситуацията през 2024 година, споделя тя.

При внезапен поврат на последните трендове максимален спад е регистриран при най-скъпите произведения. Стойностите падат внезапно при творби на изкуството с цени от над 10 млн. $ на търгове. Това беше единственият сегмент, който регистрира растеж през 2022 година, само че през предходната година бележи 40% спад.

Най-големите частни дилъри, с годишен оборот от над 10 млн. $, регистрират междинен спад в продажбите от 7%, въз основа на допитване на Макандрюс измежду над 1 600 галерии.

Новините са малко по-добри в по-долния сегмент на пазара, където размерите се усъвършенстват, а дилърите с оборот под 500 000 $ регистрират максимален растеж на продажбите (11%).

Тази динамичност оказва помощ за усъвършенства на онлайн продажбите, на стойност главно под 50 000 $, които съставляват 18% от общия оборот на пазара, увеличавайки двойно каузи си, спрямо 2019 г.

Натискът от страна на повишените разноски е оказал съществено въздействие, в резултат на което облагата пада при 40% от представителната извадка (повишение с 8 процентни пункта, спрямо 2022 г).

Мнозина означават, че това е “била извънредно сложна година за балансиране на бюджетите ”, като купувачите са търсили по-големи отстъпки през 2023 година, които са възлизали приблизително на 18% и по-високи за по-скъпите произведения.

Спадът на пазара не е толкоз фрапантен, колкото някои чакаха, като отчасти беше избавен от мощните резултати в Китай през първото полугодие. Там продажбите нарастват с 9% на годишна база - до 12.2 милиарда $, което значи, че страната лишава второто място от Англия (спад от 8% до 10.9 милиарда долара).

Съединени американски щати остава водещият пазар на творби на изкуството с продажби на стойност 27.2 милиарда $, допринасяйки с 42% от световния пазар. Въпреки това, общата стойност на продажбите в страната пада с 10% на годишна база, като най-скъпите творби на изкуството се появяват на търгове в Ню Йорк и Лондон.

Относително мощното показване на Китай се дължи главно на продажби, които бяха отсрочени поради рестриктивните мерки към COVID-19 през 2022 г.

Предизвикателната среда и съпътстващите я по-ниски цени наподобява ще продължат и през 2024 година, защото в стопанските системи, които способстват с 40% към световния Брутният вътрешен продукт, ще има избори, се отбелязва в отчета.

“Годините с избори протичат комплицирано за пазара на творби на изкуството, изключително когато са разделящи, ” споделя пред Financial Times Ноа Хоровиц, основен изпълнителен шеф на Art Basel.

Надеждите за несигурното бъдеще се крепят на това, което от UBS разказват като резултата на Тейлър Суифт, а точно, че хората към този момент ще заплащат високи цени за забавление и действия в свободното време.

От UBS споделят, че общественият аспект от колекционирането на произведения на изкуството, “който постоянно е смесвал физическото придобиване и заниманието ”, е евентуален ярък лъч за нежната година, която следва за пазара.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР