Глобалните продажби на смартфони през второто тримесечие на тази година

...
Глобалните продажби на смартфони през второто тримесечие на тази година
Коментари Харесай

Продажбите на смартфони в световен мащаб спадат вече 24 месеца, но се появиха първите признаци на възстановяване

Глобалните продажби на смарт телефони през второто тримесечие на тази година са намалели с 8% на годишна база и с 5% на тримесечна база. Пазарът бележи спад към този момент 8 следващи тримесечия, твърди анализаторската компания Counterpoint. Статистическите данни на анализаторите от Canalys са малко по-различни, макар че сочат същите трендове: спадът на международния пазар на смарт телефони през второто тримесечие е 11% на годишна база, което е 6 следващо тримесечие на спад.

Лидер на пазара на смарт телефони през второто тримесечие на тази година е Samsung с 22% пазарен дял съгласно Counterpoint и с 21% съгласно Canalys, с помощта на мощните продажби на серията Galaxy A, която е на междинни цени. Apple е на второ място с рекорден пазарен дял от 17% съгласно двете организации. Третото място заема Xiaomi (12% от пазара съгласно Counterpoint и 13% съгласно Canalys) – производителят имаше компликации на най-големите си пазари Китай и Индия, само че обновената линия Redmi сподели високи продажби.

Четвърти с 10% дял съгласно Counterpoint и Canalys е OPPO, който с помощта на марката си OnePlus съумя да резервира световния си пазарен дял: загубите в Западна Европа бяха обезщетени от триумфа в Китай и Индия. И най-после, vivo и нейната подмарка iQOO понижиха каузи си до 8% (консенсус на двете агенции) заради извънредно мощното второ тримесечие на предходната година, както и мощната конкуренция от страна на Samsung и OPPO през тази година.

Фазата на бърз напредък на международния пазар на смарт телефони наподобява е завършила дефинитивно и окончателно: потребителите все по-рядко купуват нови устройства, а пазарът поема част от продажбите в междинния и по-ниския ценови диапазон. Пазарните разтърсвания обаче не засегнаха премиум сегмента на смарт телефоните (на цени от 600 $ и нагоре) – за разлика от пазара като цяло, той означи растеж през последното тримесечие, като имаше най-значителен принос за общите международни продажби на смарт телефони. Повече от 1 на всеки 5 продадени смарт телефона принадлежи към премиум сегмента.

Говорейки за тази категория, Apple се възползва от вълната на „ премиумизацията “ и реализира рекордни резултати на пазари, които в никакъв случай не са били нейни съществени пазари. В Индия да вземем за пример, продажбите ѝ през второто тримесечие скочиха с 50% на годишна база. Благодарение на мощното показване на премиум сегмента общите доходи не страдат толкоз, колкото броят на единичните продажби, което предизвиква производителите да влагат в разширение на пазара и новаторски решения.

Съединени американски щати, Западна Европа и Япония означиха максимален спад в международните продажби с двуцифрени процентни понижения на годишна база, до момента в който в Китай, Индия, Близкия изток и Африка спадът беше по-малък.

Пазарът на смарт телефони към този момент дава първите сигнали за възобновяване. Компаниите OPPO, vivo, Transsion (марките Tecno и Infinix) и Xiaomi към този момент построяват пазарните си дялове при устройствата на цена от 200 $ и повече. Производителите ще би трябвало да показват оптималната еластичност, с цел да реагират съответно на обособените пазарни сигнали и да разпределят дейно ресурсите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР