Глобални компании местят производствата си в Турция, за да скъсят

...
Глобални компании местят производствата си в Турция, за да скъсят
Коментари Харесай

Златен шанс! Големи компании местят производства, ето къде о...

Глобални компании местят производствата си в Турция, с цел да съкратят веригата на доставки и по този начин да съкратят разноските си.

По време на пандемията ритмичността на доставките беше нарушена и доста страни се оказаха с недостиг на артикули и услуги - липсваха от автомобилни елементи и микрочипове до контейнерни кораби, които транспортират товари.

Шведската компания ИКЕА към този момент публично съобщи, че се стреми да реалокира повече производства в Турция, с цел да съкрати веригата на доставки. Това заяви основният финансов шеф на компанията за Турция Керим Нисел пред Ройтерс. Продуктите, които се чака да се създават там и по-късно изнасят, сега се транспортират на хиляди километри от Източна Азия до Близкия изток или европейските пазари. „ Всички видяхме по време на пандемията, че диверсификацията на производството е извънредно значима “, сподели Нисел. Той добави, че цената на резервоар от Източна Азия е скочила до 12 000 $ от 2 000 $ преди експлоадирането на COVID-19 предходната година.

Ходът на шведския колос е последван и от други европейски марки като Бенетон, която също реорганизира цикъла на доставки, като усилва производството си в Турция, Сърбия, Хърватия, Тунис и Египет. Крайната цел е да се понижи на половина производството в Азия.

Тъй като се намира наоколо до Европа и Близкия изток, и има добра индустриална база, Турция е в отличнапозиция да се възползва от измененията в световните вериги на произвеждане и доставки. „ Турция със стратегическото си местонахождение съставлява мощна опция на азиатската индустриална мрежа от ерата преди COVID-19 “, съобщи в понеделник турският вицепрезидент Фуат Октай. Държават има още едно преимущество - младо население с добра подготовка.

Полският LPP също изследва пренасяне на част от производството по-близо до Европа, с цел да намали разноските си при доставките, сподели в сряда неговият финансов шеф Пшемислав Луткевич. Производствените разноски са се нараснали с към 10-20%, добави той. „ Водим съществени диалози с турски заводи за пренасяне на част от нашите сбирки. Разбира се, такова произвеждане ще бъде по-скъпо, само че с цел да имаме ресурси, би трябвало да го създадем “, сподели той.

Германският Boehringer Ingelheim в сряда разгласи съдействие с изтъкнат турски фармацевтичен производител Абди Ибрахим. Общата инвестиция в границите на това, което те нарекоха „ план за локализация “, ще доближи до 1 милиард лири (110 милиона долара) в дълготраен проект, съгласно районния ръководещ шеф на компанията Мохамед ал-Тавил.

„ Нашият план слага основата за значим трансфер на технологии и ноу-хау сред Германия и Турция. След като изследванията за локализация приключат, една от всеки две кутии наши медикаменти ще се създава в Турция още в идващите пет години “, сподели ал-Тавил.

Снимки Ройтерс

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР