Глобалната политика ще бъде доминирана през следващите десетилетия от наличностите,

...
Глобалната политика ще бъде доминирана през следващите десетилетия от наличностите,
Коментари Харесай

Босът на Intel: Микрочиповете вече са по-важни от петрола

Глобалната политика ще бъде доминирана през идващите десетилетия от наличностите, търговията и вложенията в микрочипове. Това съобщи пред CNN изпълнителният шеф на Intel Пат Гелзинджър, който взе участие на Световния стопански конгрес в Давос.

„ Петролните запаси дефинираха геополитиката през последните 5 десетилетия. Какви са снабдителните вериги в софтуерния бранш и къде се вършат полупроводници ще е нещо по-важно през идващите 5 десетилетия “, акцентира той.

По думите му вложенията на Intel в фабрики в Съединени американски щати, Европа и на други местоположения са значими освен за компанията, само че и за „ глобализацията на един от най-критичните запаси за бъдещето на човечеството “, тъй като „ имаме потребност от тази географски уравновесена и издръжлива верига на доставки “.

За двата нови завода зад Океана Intel задели 20 милиарда $, а още 90 милиарда ще бъдат вложени на Стария континент. Плановете са на фона на дългогодишни опасения от геополитическите опасности, свързани с това, че голямата част от микрочиповете се създават в Китай и Тайван. COVID-19 още по-ясно е посочил за какво това не е добра концепция, стана ясно от думите на Гелзинджър.

„ В кратковременен проект икономическата конюнктура е комплицирана – Коронавирус и Китай, Украйна и европейската енергетика, инфлацията в Съединени американски щати. Оглеждаш се и се питаш „ Къде са положителните вести? “. В същото време, би трябвало да вършим дълготрайни вложения – не може средата в границите на няколко тримесечия да диктува капиталови цикли за по 5-6 години. Предизвикателство е да си изпълнителен шеф сега “, разяснява топ мениджърът.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР