Глобалната надпревара за производство на ваксина срещу COVID-19 продължава, а

...
Глобалната надпревара за производство на ваксина срещу COVID-19 продължава, а
Коментари Харесай

Западните кандидати са ясни, но какво знаем за CoronaVac - ваксината на Китай?

Глобалната конкуренция за произвеждане на ваксина против COVID-19 продължава, а Китай наподобява е постигнал голям прогрес - една от нейните основни разработки, тази на Sinovac, към този момент си проправя път в чужбина, написа.

Партиди от имунизацията CoronaVac дойдоха в Индонезия и в страната към този момент се приготвят за всеобща имунизация. Още 1,8 милиона дози би трябвало да дойдат до януари. Но препарата занапред ще приключи последните си клинични тествания, което поражда въпроса: какво тъкмо знаем за тази китайска ваксина?

Каква е разликата сред имунизацията на Sinovac и останалите препарати?

CoronaVac е инактивирана ваксина, която работи, като употребява убити вирусни частици, с цел да изложи имунната система на вируса, без да рискува сериозен отговор на болестта.

Ваксините Moderna и Pfizer са РНК ваксини - което значи, че част от генетичния код на ковид се инжектира в тялото, карайки организма да стартира да създава вирусни протеини, само че не и целия вирус, което е задоволително, с цел да образова имунната система да нападна.

"CoronaVac употребява по-традиционен способ за основаването на ваксини, който се употребява сполучливо в доста добре известни ваксини като тази срещу бяс ", споделя доцент Луо Дахай от Технологичния университет в Нанянг пред BBC.

"Ваксините с РНК са нов вид ваксини и понастоящем няма сполучлив образец, който да е употребявани измежду популацията ", прибавя проф. Луо.

На хартия едно от главните преимущества на Sinovac е, че може да се съхранява в общоприет ледник при 2-8 градуса по Целзий, сходно на имунизацията на Оксфорд, която е направена от генетично модифициран вирус, който предизвиква елементарна простуда при шимпанзетата.

Ваксината на Moderna би трябвало да се съхранява при -20°С, а тази на Pfizer при -70°С.

Това значи, че както имунизацията Sinovac, по този начин и имунизацията Oxford-AstraZeneca са доста по-полезни в разрастващите се страни, които може и да не съумеят да намерят метод да съхраняват огромни количества ваксини при толкоз ниски температури.

Колко е ефикасна?

Все още е мъчно да се каже. Според научното списание Lancet, сега разполагаме с информация единствено от първата и втората фаза на клиничните проучвания на CoronaVac.

Жу Фенгкай, един от създателите в списанието, споделя, че тези резултати - които се основават на 144 участници във фаза 1 и 600 във фаза 2 - значат, че имунизацията е "подходяща за незабавна приложимост ".

През септември представител на Sinovac съобщи, че са били извършени проби на повече от 1000 доброволци, от които "някои са посочили единствено дребна отмалялост или дискомфорт... не повече от 5% ".

Компанията стартира тествания от фаза 3 в Бразилия - която регистрира втория по величина брой на жертвите в света - по-рано през октомври.

Те бяха прекъснати за малко през ноември откакто един от доброволеците умря, само че работата бе бързо обновени, откакто беше открито, че гибелта му няма връзки с имунизацията. Партньорът на Sinovac в Бразилия, The Butantan Institute, съобщи, че чака Sinovac да разгласява резултати от своите опити преди 15 декември.

Проф. Луо изяснява, че в този миг е мъчно да се разясняват ефикасността на имунизацията, "предвид лимитираната налична информация ".

"Въз основа на предварителните данни... CoronaVac евентуално е ефикасна ваксина, само че би трябвало да изчакаме резултатите от проучванията от третата фаза, " сподели той. "Тези изследвания са единственият метод да се потвърди, че имунизацията е безвредна и ефикасна за потребление на популационно равнище ", споделя той.

Колко дози могат да произведат годишно?

Sinovac ще може да създава 300 милиона дози годишно в новопостроеното си индустриално дружество от 20 000 кв. м, сподели неговият ръководител пред държавната медия CGTN.

Както всички останали ваксини против COVID-19, и CoronaVac се слага на две дози, което значи, че сега е в положение да ваксинира единствено 150 милиона души годишно - малко над една десета от популацията на Китай.

И въпреки всичко дози към този момент се доставят за Индонезия, а Sinovac е подсигурил покупко-продажби с Турция, Бразилия и Чили.

Не е ясно какъв брой може да коства имунизацията, само че по-рано тази година се говореше за цена от 200 юана (29,75 долара) за двете дози. Bio Farma, която оперира в Индонезия, съобщи, че на локално равнище ще коства към 200 000 рупии (13,60 долара).

Цената към момента е доста по-висока от тази на имунизацията на Оксфорд, която коства 4 $ на доза, само че по-ниска от тази на Moderna, която се продава за 33 $ на доза. Moderna съобщи, че цели да достави 500 милиона дози през 2021 година, а AstraZeneca съобщи, че ще създаде 700 милиона дози до края на първото тримесечие на 2021 година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР