GlobalFoundries, която е третата най-голяма леярна за полупроводници в света

...
GlobalFoundries, която е третата най-голяма леярна за полупроводници в света
Коментари Харесай

Глобалният недостиг на чипове може да продължи и догодина

GlobalFoundries, която е третата най-голяма леярна за полупроводници в света (компаниите, които на процедура създават чиповете), възнамерява да влага 1,4 милиарда $ за увеличение на капацитетиге на своите заводи през тази година, като евентуално ще удвои инвестицията си през идната година. Това съобщи в изявление за Си Ен Би Си основният изпълнителен шеф на компанията Том Колфийлд.

Той акцентира, че индустриалният потенциал на компанията е изцяло запазен и че предлагането на полупроводници може да продължи да изостава от търсенето до 2022 година или дори до по-късен стадий.

„ В момента всички наши заводи работят освен на 100%, само че и ние непрекъснато прибавяме нов потенциал “, разяснява Колфийд.

Недостигът на микрочипове сътвори безпорядък в редица промишлености, изключително в автомобилната и в тази на потребителската електроника.

Липсата на чипове изведе на напред във времето основната роля, която играят леярните – фабриките, които дизайнерите на чипове употребяват за своята продукция.

GlobalFoundries е най-голямата „ чиста “ леярна (занимава се единствено с произвеждане, а не и с дизайн на чипове) със седалище в Съединени американски щати. Тя има заводи в Съединени американски щати, Германия и Сингапур, които създават чипове за компании като AMD, Qualcomm и Broadcom. В момента тя частна компания, благосъстоятелност на държавното управление на Абу Даби. Компанията обмисля първично обществено предложение (IPO) през първата половина на 2022 година или по-скоро, сподели Колфийлд.

Големи вложения и възходящо търсене

GlobalFoundries към момента е относително дребен състезател на пазара на призоводство на чипове, като съгласно Trendforce тя има 7-процентов дял измежду леярните..

Базираната в Тайван TSMC, която е най-голямата компания в бранша с пазарен дял от 54% пазарен дял, съобщи предходната седмица, че възнамерява да влага 100 милиарда $ през идващите три години, с цел да усили потенциала си и да задоволи търсенето.

Intel, която проектира и създава своите чипове, разгласи на 23 март, че възнамерява да построи свои леярни и да създава полупроводници за други компании. За задачата компанията ще влага 20 милиарда $ в фабрики в Съединени американски щати.

Колфийлд съобщи, че приветства смяната в бизнеса на Intel, само че добави, че не гледа на компанията като на нов съперник. Една от разликите сред двете компании е че Intel има опит в производството на чипове от най-голям клас, които се употребяват за процесори в компютри и смарт телефони.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР