Global Gateway“ има за цел да мобилизира до 300 млрд.

...
Global Gateway“ има за цел да мобилизира до 300 млрд.
Коментари Харесай

ЕС ще конкурира китайския „Един пояс, един път“ със 70 проекта


„ Global Gateway “ има за цел да активизира до 300 милиарда евро обществени и частни средства до 2027 година за финансиране на инфраструктурни планове на Европейски Съюз в чужбина

Отговорът на Европейския съюз на китайската мрежа от търговски и инфраструктурни планове, обхващащи целия свят, най-сетне става действителен, предава БГНЕС.

Водещите европейски планове „ Global Gateway “ имат за цел да предложат на разрастващите се страни опция на стратегическата благотворителност на Китай в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “, посредством която Пекин проектира своята мощност по стратегически търговски направления посредством създаване на пристанища, енергийни схеми и телекомуникационни мрежи.

Първите планове на Европейски Съюз в границите на „ Global Gateway “ включват цифров кабел под Черно море; подводен оптичен кабел за свързване на Средиземноморието и страните от Северна Африка, както и язовир и водноелектрическа централа в Камерун.

Това са единствено някои от 70-те плана, които Европейски Съюз приоритизира тази година в границите на „ Глобалния портал “, съгласно документ, получен от „ Политико “.

„ Global Gateway “ става съответен. Сега имаме съществени планове “, споделя един от високопоставените чиновници на Европейски Съюз за листата с планове.

„ Global Gateway “ има за цел да активизира до 300 милиарда евро обществени и частни средства до 2027 година за финансиране на инфраструктурни планове на Европейски Съюз в чужбина. За съпоставяне, от 2005 година насам Китай е вложил близо 2,3 трилиона $ в близо 4000 капиталови и строителни плана в чужбина – което дава на Пекин огромна преднина тъкмо сега, когато Европейски Съюз започва старания за разширение на икономическия си обсег.

Проектите „ Един пояс, веднъж “ съставляват към 370 милиарда $ от тази сума, по оценки на Американския предприемачески институт, като темповете на разноските се забавят заради икономическите последствия от политиката на Пекин за угнетяване на пандемията от ковид, които бяха облекчени едвам в края на предходната година.

Избор на планове

Западът неведнъж се е сблъсквал с рецензии, че напъните му да конкурира „ Един пояс, веднъж “ са прекомерно фрагментирани и мудни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи на среща на външните министри на Европейски Съюз предишния месец, че блокът би трябвало да увеличи равнището си и да реализира забележими резултати на място. Тази среща докара до избора на първата група планове.

„ Това демонстрира по какъв начин на процедура ще наподобява „ Global Gateway “ през 2023 година “, съобщи втори чиновник на Европейски Съюз.

Някои от плановете на „ Глобалния портал “ са с съответни стъпки в вероятност през тази година, като започване на строителни работи, сключване на меморандум за съгласие или обезпечаване на финансиране. Междувременно Европейски Съюз ще стартира да поставя основите на други планове през идващите години.

Единият от чиновниците на Европейски Съюз акцентира, че описът не отразява геополитически избор. „ Зад това не стоят никакви политически послания “, изясни той.

Но има някои чувствителни планове, които могат да имат геополитически последствия.

Европейски Съюз има няколко планувани плана в задния двор на Китай, като да вземем за пример партньорство за енергиен преход с Индонезия и план за цифрова съгласуваност във Филипините. Същото се отнася и за някои планове в задния двор на Русия, като да вземем за пример план за водород в Казахстан, транспортна връзка в Централна Азия, два плана в Монголия и водноелектрическа централа в Таджикистан.

Списъкът с цели беше разискван за първи път от дипломатите на Европейски Съюз предишния петък. Тази седмица ще има спомагателни диалози, като задачата е описът да бъде приключен до 6 февруари, обявиха двамата чиновници на Европейски Съюз.

Секторите, към които ще бъдат ориентирани вложенията в границите на „ Глобалния портал “ са:

-       Дигитален

-       климат и сила

-       превоз

-       здраве

-       обучение и научни проучвания

„ Ние ще поддържаме интелигентни вложения в качествена инфраструктура, зачитайки най-високите обществени и екологични стандарти, в сходство с полезностите и стандартите на Европейски Съюз. Стратегията Global Gateway е пример за това по какъв начин Европа може да построи по-устойчиви връзки със света “, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР